maandag 15 februari 2021

Kamala's pad van Dan Morain

 


Dan Morain, verslaggever bij the Los Angeles Times heeft met 'Kamala's pad' een knappe en genuanceerde biografie geschreven van de pas verkozen vicepresident Kamala Harris. 

 

Kamala Devi Harris werd op 20 oktober 1964 in Oakland in de Verenigde Staten geboren. Ze groeide op als de dochter van een Jamaicaanse vader en een Indiase moeder. Haar ouders waren eerder al uitgeweken naar Amerika. Toen ze nog een kind was gingen haar ouders uit elkaar en dat heeft bij haar toch een indruk nagelaten. Ze woonde daarna bij haar moeder met haar zusje Maya in een hoofdzakelijk zwarte wijk. Hier kreeg ze allerlei invloeden mee en haar moeder werd haar grote voorbeeld. Omdat haar moeder les gaf in Canada verhuisden ze later voor een tijd naar daar.

 

 

Ze studeerde economie, politieke wetenschappen en later rechten.

 

Kamala zette haar eerste stappen als openbaar aanklager in Alameda county. Ze werkte later ook voor de openbaar aanklager van San Francisco, voordat ze werd verkozen tot de eerste vrouwelijke en zwarte procureur-generaal van Californië.

 

In deze ambten kwam ze in contact met seksuele misdrijven, zware moorden en er ontstond een moeilijke verhouding met de politie door haar werk en opvattingen.

 

Haar oneliners zijn legendarisch en ze deed verrassende uitspraken rond het wapenbeleid, de doodstraf en de gelijkheid van man en vrouw.

 

Dan Morain heeft haar carrière altijd op de voet gevolgd en geeft in dit non-fictieboek haar politieke weg weer. Naast haar passie en bekomen resultaten tracht hij ook een beeld van Kamala Harris als mens te schetsen. Om de persoonlijke kant van deze vastbesloten en hardwerkende politica te laten zien, maak hij naast zijn eigen ervaringen ook gebruik van informatie uit de autobiografie van Kamala zelf.

 

Ooit was ze de veelbesproken vriendin van Willie Brown, een belangrijke Californische politicus. Van hem leerde ze het klappen van de zweep. Wanneer ze later in zijn voetsporen trad, heeft ze zeker gebruik gemaakt van die kennis. 

 

Ze begon pas echt in de kijker te lopen wanneer ze senator werd voor Californië (2017-2021). Haar doorzettingsvermogen, feitenkennis en harde werk leken in het begin ervoor te zorgen dat ze de echte top zou bereiken.

 

Deze harde dame was ook erg goed in het netwerken om te bereiken wat ze wou. Ze onthield zich ook tactisch van commentaar wanneer dit het beste leek. Ellebogenwerk of een sluwe aanpak waren haar ook niet vreemd.

 

Ze wist goede contacten te leggen met de Afro-Amerikaanse Barack Obama, die toen nog een vrij onbekende was, maar had daarnaast ook een goede band met Beau Biden.

 

Toen Donald Trump op het toneel verscheen, veranderde alles. Voor de Democratische Partij werd ze zijn grootste tegenstander en ze was vastbesloten om hem en zijn regering te verslaan.

 

Haar poging als kandidaat voor het presidentschap liep door te weinig geld van sponsors en haar niet altijd populaire strenge aanpak uit op een sisser. Uiteindelijk besloot ze in december zelf de handdoek in de ring te gooien.

 

Een slim plan achter de schermen zorgde ervoor dat ze terug in beeld kwam en toen Joe Biden haar vroeg om zijn rechterhand te worden was dit haar kans. De bekendmaking van hem dat zijn running mate een vrouw werd en de tragische dood van een zwarte man waren waarschijnlijk mee verantwoordelijk voor de keuze van Kamala voor deze functie.

 

Hoewel de persoonlijke kant van Kamala Harris weinig aan bod komt lijkt er onder het harde pantser wel een vrouw met een hart te zitten. Deze politica kan meedogenloos zijn maar ze heeft ook ooit alles laten vallen om afscheid te nemen van haar terminaal zieke werknemer.

Haar familie is belangrijk voor haar en voor de kiezers en haar idealen gaat ze door het vuur.

Douglas Emhoff, een Joodse advocaat, wierp zich tijdens een incident op als haar beschermer en werd haar echtgenoot.

 

Uiteindelijk werd Kamala Harris op 20 januari 2021 verkozen. Ze is de eerste zwarte en Zuid-Aziatische vrouwelijke vicepresident van de Verenigde Staten.

Wie weet schrijft ze in de toekomst nog geschiedenis door nog een stapje hoger te klimmen.

 

Dan Morain heeft me een goed beeld gegeven van de kracht en zwaktes van deze politica en ik zal haar in de toekomst zeker blijven volgen. Het was erg boeiend om haar kijk op de politiek te lezen en een blik te werpen in haar individuele leven.

 

4 inktpotjes

Door Fany

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...