zaterdag 20 februari 2021

'De schaduw van de sha' van Petra Doom

 


'De schaduw van de sha' is het fascinerende en duistere tweede deel in de Overstekers serie.

 

Om volledig mee te zijn in deze urban fantasy reeks is het aangeraden om eerst 'Een kracht ontwaakt' te lezen. Beide boeken kunnen als standalone gelezen worden maar persoonlijk zou ik starten bij het begin.

 

'De schaduw van de sha' begint met een beeldende scène in Circus Magica en trekt onmiddellijk de aandacht. Hoewel er nieuwe mythologische wezens met verbazingwekkende magie opduiken, is er ook ruimte voor de karakterontwikkeling van de oudere personages.

 

Mirabel, de bijzondere Oversteker, wordt net zoals in 'Een kracht ontwaakt' de tussenpersoon om andere Overstekers te helpen om hun problemen op te lossen. Overstekers zijn aparte wezens die van de magische wereld Aeterna naar de Aarde kwamen.

 

Als de meedogenloze eigenares Snezana van de Crystal nachtclub haar nodig heeft om een diefstal op te lossen, besluit ze om nee te zeggen. Wanneer blijkt hoe iedereen in Westpoort zijn macht gebruikt om te krijgen wat hij of zij wil liggen de kaarten anders.

Erig, Terya, en Mirabel wonen samen in een huis met een prachtige pluktuin. Wanneer hun thuis plots te koop staat, heeft Mirabel veel geld nodig om het te houden. Daardoor ziet ze uiteindelijk geen andere weg en gaat ze toch onderhandelen met de onderwereld, want alleen dan kan ze ze er voor zorgen dat hun veilige haven dit ook blijft.

Mirabel begint stilaan te ontdekken hoe verleidelijk macht is en wordt nu niet alleen geconfronteerd met het slechte van anderen, maar ook haar duistere geschenk maakt het haar niet gemakkelijk. Kiest ze voor zichzelf ten koste van haar vrienden, vecht ze tegen de donkere aantrekkingskracht of gaat ze op zoek naar een evenwicht?

 

Mirabel is, ondanks haar zware innerlijke strijd, de persoon die de compromissen moet sluiten. Haar opdracht brengt nog meer meedogenloze figuren in het speelveld en ze balanceert steeds tussen licht en donker.

 

In 'De schaduw van de sha' staan creaturen centraal die vreselijk en onmenselijk zijn maar die ook erg boeiend zijn. De eigenwijze Mirabel is gedwongen om onverwachte verbonden te sluiten en ingrijpende beslissingen te nemen om Westpoort te redden van het kwade.

 

'De schaduw van de sha' is een meeslepend verhaal dat ik niet kon neerleggen. Het eerste deel 'Een kracht ontwaakt' vond ik een goede start maar in dit tweede boek is duidelijk hoe de auteur gegroeid is. Naast een logisch vervolg op het eerste boek is dit tweede deel zo filmisch dat ik de hilarische en soms gruwelijke taferelen voor me zag.

 

Wat ben ik blij met de levendige mythologische figuren, de leuke evolutie van de karakters en de subtiele world building. Het eerste deel kwam nog traag op gang, maar bij dit boek voelde ik van in het begin de connectie met de complexe Mirabel. Vanaf het begin was het duidelijk dat dit boek duisterder ging zijn dan het eerste deel. Petra Doom heeft ook nu een vlotte pen en de verhaallijnen vloeien prachtig in elkaar.

 

Het fantasy gehalte in 'De schaduw van de sha' ligt hoger en het wordt op een sprankelende manier samengebracht in een boek met een tikkeltje romantiek en misdaad. Door de heerlijke bubbly persoonlijkheid van Terya, de vormveranderaar, is er naast het serieuze toch ook plaats voor wat lol in hun leven.

 

Al deze elementen samen maken 'De schaduw van de sha' niet alleen een must-read voor wie graag magische verhalen leest maar ook andere lezers zullen genieten van dit spannende en verfrissende verhaal.

 

Het vervolg van 'Een kracht ontwaakt' benadrukt ook meer de connectie tussen mens en Oversteker en het gaat over vertrouwen, vriendschap en samenwerking.

 

Na 'De schaduw van de sha' ben ik razend benieuwd hoe deze urban fantasy trilogie gaat eindigen. De cliffhanger is alleszins weer heel uitnodigend en ik wil heel graag weten welke nieuwe Overstekers en magie Petra Doom weer bedenkt. Zal 'Koninklijke magie' even mooi worden of gaat dit afsluitende deel me pas echt omver blazen?

 

4 Inktpotjes

Door Fany

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...