zondag 28 februari 2021

De zaak Collini van Ferdinand Schirach


 Achterflap

Vierendertig jaar heeft de Italiaan Fabrizio Collini als monteur bij Mercedes-Benz gewerkt. Altijd even onopvallend en correct. Tot hij in een Berlijns luxehotel een oude man vermoordt. Zonder reden, zo lijkt het.

De jonge advocaat Caspar Leinen krijgt de verdediging toegewezen. Wat op het eerste gezicht een veelbelovende carrièrekans lijkt, verandert in een nachtmerrie als hij hoort wie het slachtoffer is. De dode, een vooraanstaand Duits industrieel, is de grootvader van zijn beste vriend. In zijn herinnering een vriendelijke, zachtaardige man.

Leinen probeert de daad te begrijpen. Tevergeefs, want Collini bekent weliswaar de moord, maar over zijn motief zwijgt hij. En zo moet Leinen een man verdedigen die niet verdedigd wil worden. De zaak lijkt hopeloos, maar dan stuit hij op een duister hoofdstuk in de Duitse rechtsgeschiedenis…

Het boek start met de moord op een bekende Duitse industrieel in een luxe hotelkamer.

‘De dader Collini hield pas op met trappen toen de hak van zijn schoen afbrak.’

Leinen is net begonnen als advocaat, als hij Collini als cliënt krijgt. Collins bekent zijn daad maar weigert te vertellen waarom hij de moord pleegde.
In dit kleine boekje van minder dan 200 bladzijden wordt dus onderzocht wat het motief was.

Ik vind het lastig een oordeel te geven. Aan de ene kant ben je razend nieuwsgierig hoe het verhaal in elkaar steekt, aan de andere kant voelt het verhaal nogal kil afstandelijk aan. Als Leinen een nogal mooi aanbod krijgt als hij stopt met de zaak, zegt hij rustig nee en vertrekt. Emoties kom je nauwelijks tegen in het boek, behalve dat je je kunt voorstellen als je iemand zo blijft trappen tot je hak breekt er een hoop boosheid zou moeten zitten.

Pas wanneer je in de rechtszaal de geschiedenis van Collins hoort vertellen, krijg je op dat moment zelf wel emoties bij het lezen en begrijp je dat dit motief een gegronde reden was voor de moord.

Dan wordt het een wirwar wanneer iets verjaard is of niet veroordeeld kan worden om andere redenen. Of het uiteindelijk tot een veroordeling zal komen, moet je zelf lezen. Maar dat het einde anders is dan je zult verwachten kan ik je voor 99,9 procent garanderen.

4 Inktpotjes

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...