zondag 14 maart 2021

In gesprek met Latoya Morris

 


De Nederlandse Latoya Morris komt uit Sittard. Op haar 21ste verhuisde ze naar Den Haag. 

 Latoya heeft naast het schrijven nog een tweede baan. Ze werkt als vertaalster Engels en Duits voor een vertaalbureau. Daarnaast houdt ze ook van lezen, muzikale activiteiten, koken, bakken, tekenen, schilderen en sporten. Buiten coronatijd gaat ze met haar man André graag op avontuur naar verre oorden. 

 Latoya’s auteurscarrière begon met het winnen van een schrijfwedstrijd in 2009, waardoor haar eerste boek “Yougian: Het nest van de Harpij” gepubliceerd werd onder het pseudoniem Latoya Moirae.

Latoya debuteerde in het voorjaar van 2020 bij Hamley Books met “Gebroken Adem”. In2021 jaar verscheen al Daigho en er staat nog wat nieuws aan te komen dit jaar. 

Bron: Hamley Books

 

Latoya vind ik persoonlijk een mysterieuze naam en ik ben benieuwd waar deze zijn oorsprong heeft en of Latoya een bepaalde betekenis heeft.

Toen mijn moeder zwanger was van mij, had Latoya, de zus van Michael Jackson, een hit in Nederland. Ze vond die naam mooi en wist dat hij in Nederland niet veel voor zou komen, dus voilà.

 

Waarom de naam van je kat voor Daigho? Daigho, het mannetje van onze twee katten, heb ik genoemd naar mijn boek “Daigho”, omdat we dat gewoon een mooie, originele naam vonden.

Ik vroeg me ook af of Ghibli, je andere kat ook ergens nog een rol krijgt en waar je die naam haalde? Ghibli komt van Studio Ghibli, een Japanse producent van animétekenfilms waar ik groot fan van ben. En wie weet, misschien zal ze inderdaad ooit nog wel in een van mijn toekomstige boeken verschijnen ;-)

 


Je tekent graag karakters of een bepaalde sfeer, locaties uit boeken. Zou je ook vanuit een tekening die je maakt of iets dat je schildert een verhaal of wereld kunnen bedenken of deed je dat misschien al? Ja, ik heb ooit een hele serie tekeningen gemaakt van een lichtwezen. Ik ben van plan haar ooit in een fantasyserie te gebruiken waar ik inmiddels drie delen van geschreven heb.

Zou je ook covers van boeken kunnen of willen ontwerpen? Nee, vanwege het simpele feit dat dat een vak apart is. Alles gebeurt tegenwoordig met de computer en er worden ook vaak foto’s gebruikt. Dat is niet echt mijn ding en ik heb ook nooit die ambitie gehad. Wel zijn de kaften van mijn Yougian-serie gebaseerd op de schetsen die ik van de karakters heb gemaakt toen. En verder zullen voor het eerst tekeningen van mij in een van mijn boeken komen, namelijk Geestenvanger, een jeugdboek dat in mei verschijnt.

Ik las dat animé je wel bevalt. Een Manga lijkt je dat iets om ooit te publiceren? Manga is in feite gewoon de stripvorm, animé heet het wanneer er een film of serie van wordt gemaakt. Ik vind Manga meestal minder mooi getekend en teken zelf altijd wat ik in animes zie.

 


 

Wat deed je graag als kind? Tekenen, schilderen, lezen, schrijven, wandelen in het bos, tennissen, met lego bouwen, animeseries kijken (Lady Georgie, Sailor Moon), zowel met Barbies als met auto’s en Transformers spelen en zingen.

Waar droomde je van op school? Ooit een beroemd auteur te worden en de liefde van mijn leven te vinden ;-)

Welke boeken las je zelf tijdens je jeugd? Met Mathilda van Roald Dahl is mijn liefde voor lezen begonnen. Ik heb nog veel andere jeugdboeken van hem gelezen. Verder ook alle boeken van Evert Hartmann verslonden. Marc de Bel ook erg leuk. En ik ben altijd fan geweest van Jan Wolkers. Hans Christian Andersen is mijn grote voorbeeld qua schrijven, mijn favoriete sprookjes zijn van hem.

Heb je ooit een verplichte leeslijst gehad voor school? Goede of slechte herinneringen aan de lijst? Ja, de jonge lijsters, meestal fantastische boeken, heb er zelfs nog een paar in de kast staan.

 

Ik las ergens dat je niets anders zou kunnen dan schrijven maar stel: "Je kunt niet meer schrijven of vertalen, heb je dan nog een droom die je wilt verwezenlijken?” De droom van mijn man en mij op het moment is emigreren naar Canada en daar zij we op het moment ook druk mee bezig. Het lijkt ons fantastisch om in dat schitterende, vriendelijke land te wonen.

 

Wat wil je nog bereiken als auteur? Ik zou graag nog wat meer bekendheid willen, ook worden uitgegeven in het buitenland (wordt aan gewerkt ;-)) en de ultieme droom is natuurlijk dat een van mijn boeken ooit verfilmd wordt.


Hoe kom je op je titels van je boeken? Vaak wijst zich dat vanzelf voor een boek, dan komt die tijdens het schrijven in me op. Gebroken adem heette eerst Terug naar het water, maar samen met de uitgever bij Hamley Books hebben we toen gebrainstormd over een pakkendere titel.

Wat was het meest onverwachte dat een personage deed tijdens het schrijven van je verhaal? Doodgaan…


Welke genres lees je zelf of wil je nog lezen? Ik lees het liefste fantasy/ya, maar ben op het moment ook veel thrillers aan het lezen.

Zou je nog een thriller willen schrijven of blijf je bij de fantasy en jeugd? Sterker nog, ik heb er al twee klaarliggen ;-) Wat daarmee gaat gebeuren, blijft nog geheim ;-)

Waarom moet ik Terry Goodkind lezen en heb je nog andere aanraders? Ach Goodkind. Ik vind het een meester in fantasy. Mijn man kwam er ooit mee aan, met het eerste deel van vele. Ik lees normaal boeken in het Engels als die origineel in het Engels zijn uitgebracht, maar de vertalingen zijn goed en ik vond het onnozel om naast de Nederlandse boeken ook nog eens de hele serie in het Engelse te kopen. Ik weet niet uit mijn hoofd hoeveel delen er inmiddels zijn, maar ik vind het heerlijke boeken en ik zou ze ook zo weer opnieuw lezen. Het is een serie die gewoon lekker mee naar Canada zal gaan.

Welke klassieker is een must-read en waarom? Ik weet niet helemaal zeker of het een echte klassieker is, maar ik heb onlangs Tooth and Claw van Jo Walton gelezen en die vond ik ontzettend mooi en origineel. Het gaat over draken, maar dan vanuit draken geschreven en is echt geniaal.

Welk muziekinstrument staat nog op je verlanglijstje of misschien is er 1 dat je echt niet wil of kan leren. Waarom? Ik zou nog graag eens een echt mooie piano willen in plaats van mijn keyboard. Wat ik denk ik niet zo snel zou kunnen aanleren is drummen, ik weet niet waarom, is gewoon een gevoel, maar ik ben van mening dat je alles wel kunt aanleren als je voldoende oefent en in jezelf gelooft.

Je mag je nieuwe boek voorstellen aan de wereld hoe jij wilt, zonder enige beperking, geen financiële beperkingen, corona maatregelen,.. Wat doe je? Dan zou ik toch de tv-wereld opzoeken, bekende Nederlandse en Vlaamse programma’s uitkiezen en daarin mijn boek voorstellen. Programma’s waar veel mensen naar kijken.

 

Je werkt van thuis uit voor een vertaalbureau. Wat is hier, naast het niet meer hoeven reizen, het grootste pluspunt van. Wat vind je minder leuk? Eerlijk gezegd zie ik alleen pluspunten. Ik vind het heerlijk thuis te kunnen werken, Ik kan mijn eigen tijden indelen, ik kan ook als ik wil in de avond of in het weekend nog wat doen als ik tijd en zin heb, en ik heb geen baas die in mijn nek aan het hijgen is. Ik heb er uiteraard wel een, maar die zit in Duitsland en communicatie, als die er al is, gaat via mail. Mensen vragen mij weleens of ik het niet mis collega’s om me heen te hebben. Nee, heel simpel. Pre-corona ging ik een keer in de maand naar ons Nederlandse kantoor in Utrecht, waar ik dan met 2 collega’s zat te werken. Heel gezellig hoor, maar ik merk hoe fijn ik het vind dat ik niet meer naar Utrecht kan op het moment. Ik kom voldoende buiten, want ik doe aan hardlopen en we wandelen ook regelmatig, ik weet wanneer ik mijn pauzes moet pakken en ik zorg echt wel dat ik ook genoeg sociale contacten onderhoud. Persoonlijk vind ik dit een ideale situatie en ik zou het niet anders meer willen.

 

Wat is je sterrenbeeld? Geloof je in astrologie en numerologie of niet? Ik ben Steenbok en ik weet toevallig dat ik een vrij typische ben. Ja, ik geloof wel in de astrologie en ik ben nog steeds van plan mij er eens wat meer in te verdiepen. Numerololgie weet ik eerlijk gezegd niet zoveel over.

 

Welk zintuig is onmisbaar en waarom? Dan kies ik toch voor zien. Al die mooie dingen in het leven niet meer kunnen zien, lijkt me vreselijk. En ik kan niet echt helemaal 100% blind typen…

 

Daigho


 

In Daigho heb je het over het neerkijken op iemand die anders is dan het gewone. Het monster moet zelfs verdwijnen volgens bepaalde personages. Heb je dit idee bewust in dit verhaal gestopt? Wil je een boodschap meegeven? Je mag mensen niet op hun uiterlijk beoordelen. Dus ja, ik hoop inderdaad dat dat wel een boodschap is die de lezers daaruit oppikken.

 

Waar haalde je de inspiratie voor Daigho? Het verhaal voor Daigho is deels uit een droom ontstaan. Voor het uiterlijk van de Guhlrid heb ik mij laten inspireren door de Disney-serie Gargoyles, met name Goliath.

Waarom combinatie tovenaar- heks? Poeh, dat weet ik niet meer, zo lang is het geleden dat ik de eerste opzet op papier zette. Het ging mij voornamelijk om het creëren van originelere wezens zoals de Guhlrid en Wyndrygem. Tovenaars en heksen zijn een soort van basis van waaruit je weer heel andere wezens kunt verzinnen.

Hoe gaf je de Wyndrygem Alma vorm? Het moest een mooie maar bovenal machtige vrouw zijn en ik wist eigenlijk meteen al dat ze geen standaardkleur haar moest hebben, maar groen. Groen van natuur en de bossen waar ze zo van houdt. Ze heeft natuurlijk een enorme fout gemaakt door verliefd te raken op een boosaardige tovenaar en ze wil er alles aan doen om die fout recht te zetten. Ze is een deel van haar macht kwijt, maar dat houdt haar niet tegen om op een bijna onmogelijke missie te gaan.

Wie was je lievelingspersonage in dit verhaal? Goh, als auteur heb je denk ik een band met al je karakters. Fay staat hoog bij me, omdat het zo’n tenger, beschadigd meisje is, waar toch een ongelooflijke kracht en moed achter schuilgaan, ik vind dat inspirerend. Maar Kell met al zijn eigenaardigheden en beladen verleden vind ik ook kleur aan het verhaal toevoegen. En laat ik Priit niet vergeten, maar daar kan ik niet veel over vertellen zonder te veel te verklappen…

 

Het boek heeft ook een aantal scènes waarin vrouwen respectloos behandeld worden.

Ik kan dit plaatsen omdat overal en zelfs nu nog steeds zulke dingen gebeuren dus waarom ook niet in jouw wereld met de barbaarse opvattingen van enkele personages. Ik vraag me af of je hier de aandacht op wou vestigen of was dit gewoon een goed idee binnen je verhaal? Deze vervelende voorvallen waren in dit verhaal puur functioneel. Het gebeurt twee keer met iemand waar Daigho veel om geeft en beide keren triggert het hem om te veranderen in dat monster. Ik had daar verder geen achterliggende bedoeling mee.

 

Wou je dit verhaal echt als een standalone uitgeven van in het begin? Ja, eigenlijk is het altijd al een standalone geweest. Ik heb nooit nagedacht over een vervolg en ik denk dat het ook niet echt nodig is. Maar goed, een auteur kan nooit helemaal zeker zeggen of hij of zij niet toch ooit zomaar een idee in het hoofd krijgt.

 

Stond de afloop van Daigho vast of had je nog mogelijke alternatieven? Nee, ook dat stond van begin af aan al vast. Het werkt soms gek bij auteurs hoor, ik weet vaak van begin af aan al wie er uiteindelijk doodgaat en zo, maar het gebeurt ook geregeld dat ik ergens bij een scene kom en ter plekke de ingeving krijg dat het verhaal toch opeens een andere wending gaat nemen. Dat is de magie van schrijven. Maar bij Daigho stond vrijwel alles van begin af aan rotsvast. Dat werkt ook weleens prettig ;-)

 

Hou je zelf van boeken met een open einde of moeten de puzzelstukjes in elkaar schuiven? Ik hou doorgaans niet van happy endings, dus ja, zou je zo kunnen zeggen.

 

Kies uit deze stellingen

 

Koffie of thee Koffie

Bad of douche Douche

Uit eten of toch zelf koken Zelf koken

Muurschilderingen of graffiti Muurschildering

Chocolade of chips Chocolade

Koolhydraatarm of suikervrij Koolhydraatarm

Eerlijk of Loyaal Eerlijk

Kleurrijk of sober Kleurrijk

Druk of rustig Rustig

De Bergen of De Zee Bergen

Natuur of Cultuur Natuur

Ver Weg of Dichtbij Ver weg

Avontuurlijk of Comfortabel Avontuurlijk

Kritisch of Meegaand Kritisch

Emotie of Ratio Emotie

Denker of Doener Doener

Chaos of Structuur Structuur

Ebook of Luisterboek Geen van beide

Computer of Notaboekje Computer

Japans of Russisch Ik heb Russisch gestudeerd en 6 maanden in Moskou gewoond, en Japans ben ik nu aan het leren. Maar qua taal zelf kies ik voor Japans dan.

Small Talk of Diepgaand Gesprek Diepgaand gesprek

 


Vul aan..

 

Een speeddate met… Tom Chaplin

Een trip naar.. Canada

Een droom over.. een verfilmd boek

Je hoopt op… een verfilmd boek

Je kijkt uit naar.. emigreren naar Canada

Je mist.. mijn grootouders van mijn moeders kant en onze eerste twee katten Fraggle en Lizzy

Je wilt nog.. alle talen van de wereld leren

Je denkt over.. hoe mijn leven er in Canada uit zal zien

Je tekent.. anime

Je schrijft.. fantasy, YA, thrillers, jeugd

In je toekomst ga je.. een leven opbouwen in Canada

Uit het verleden leerde je.. voor mezelf op te komen

Het belangrijkste dat je de lezer wil meegeven.. hold on tight to your dreams

Wat ik graag zou zien dat mijn uitgeverij doet is.. onze boeken aan buitenlandse uitgeverijen verkopen

Waar droom je nog van in je privé- leven? Buiten emigreren naar Canada met man en katten en verfilming van mijn boeken heb ik niets te wensen over. Ik ben een zeer gelukkig mens.

 

Om te eindigen:

 

In je fantasie is alles mogelijk. Je mag nu jezelf in een situatie plaatsen die op dit moment ideaal is voor jou. Waar, wie, wat je doet, de omgeving,.. Alles is ok, jij kiest je droom..

 

Zoals gezegd zijn we bezig met het emigratieproces voor Canada. Ons doel is om in het voorjaar van 2022 te verhuizen. Wij gaan dat eerst voor een jaar doen, zodat we ons huis in Nederland niet meteen hoeven op te geven en kunnen ervaren hoe het leven daar is. Ik zie het al voor me, een vrijstaand huisje met bergen en meren op de achtergrond, leuke mensen in je omgeving, nieuwe vrienden, leuk werk. In zo’n fantastisch mooi en vriendelijk land mogen leven, daar leven wij nu naartoe. Hopelijk komt deze droom uit…

Wij wensen jullie veel succes en plezier in Canada!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...