maandag 1 maart 2021

In gesprek met Amina Laffet

 


In oktober 2020 maakte Amina Laffet haar debuut als schrijfster met de Young Adult ‘Zwarte Vijvers’.  ‘Zwarte Vijvers’ is een must read die niemand onverschillig laat.  Wie is deze jonge schrijfster?  Hoe kijkt de auteur terug op het schrijven van haar eerste boek?  Thrillerlezers! mocht het haar vragen.

   Amina, ‘Zwarte Vijvers’ is jouw debuut. Wie is de schrijfster achter deze Young Adult?  Kan je je kort voorstellen aan de lezers!?

Ik ben Amina Laffet. Ik woon in Antwerpen. Mijn roots liggen in Tunesië.

   Is het schrijven van boeken een lang gekoesterde droom die in vervulling is gegaan?

Absoluut. Ik ben altijd al een boekenwurm geweest. Ik heb wel al eens wat op papier gezet, maar nooit echt de moed gehad om het te publiceren.

•Met ‘Zwarte Vijvers’ schrijf je een pracht van een debuut.  Mag ik vragen hoe lang je hebt geschreven aan het boek?

Dank je!  Ik ben eraan begonnen in het najaar van 2018. In januari 2019 had ik de laatste alinea geschreven.

    Lag het plot van bij het begin vast of is het verhaal gaandeweg gegroeid?

Het einde lag sowieso vast nog voor ik eraan begonnen was. Ik wist hoe ik het verhaal wilde laten evolueren, maar gaandeweg zijn er verhaallijnen gegroeid, waarvan ik zelf verbaasd was.

   Vanwaar de keuze voor Young Adult?

Dat werd in samenspraak met Hamley Books besloten. Ik had zelf geen YA voor ogen, ik had er trouwens ook helemaal geen ervaring mee.

    Kies je als lezer ook hoofdzakelijk voor Young Adult-boeken?

Ik lees eigenlijk nooit Young Adult boeken.

    Welke is jouw favoriete top 3 van gelezen boeken?

Ik heb veel boeken gelezen, het is heel moeilijk om daaruit een top 3 te kiezen, ik ga je het antwoord schuldig moeten blijven vrees ik.

    Is ‘Zwarte Vijvers’ gebaseerd op waargebeurde feiten?  Ken je een Rashad?


Ik ken geen Rashad, maar ik ben er zeker van dat hij bestaat/bestond.

   Je beschrijft dezelfde gebeurtenissen achtereenvolgens vanuit verschillende perspectieven.  Hoe moeilijk of hoe gemakkelijk ging dat?

In het begin gaat dat als een trein, maar dan begin je met meer details te werken en die moet je elke keer verweven in een geheel dat coherent is. Ik kon me geen foutieve feiten permitteren. Dan moet je wel met notities werken en aangezien ik in essentie een warhoofd ben, heb ik het boek vaak moeten herlezen.

   Zijn er gelijkenissen tussen één of meerdere personages en jezelf?

Er zijn wel enkele raakvlakken met verschillende personages. Ik herken mezelf in het jeugdige enthousiasme van Tamara (toen ik zelf een tiener was dan). Ik speelde vroeger ook basketbal op het pleintje in mijn buurt. Misschien heb ik daar een Rashad ontmoet en heb ik dat onbewust al die tijd met me meegedragen. Tims gevoel voor rechtvaardigheid heb ik ook sterk.

   Met welk personage voel je je het meest verbonden?  Met wie het minst?

Ik vind een klein beetje van mezelf terug in meerdere personages: Afifa, Hassan, Tim, Annelies, Tamara. Ik heb geen voeling met Nicky, de bendeleden en Dirk.

   Nikkie leeft voor en door social media.  Zijn social media een zegen of eerder een plaag in situaties zoals beschreven in ‘Zwarte Vijvers’?

Ik ben er nog niet helemaal uit. Social media kan handig zijn, zelfs leuk op sommige momenten, maar het kan ook heel gevaarlijk zijn. En daar maak ik me een beetje zorgen over.

    Ben jij ooit zelf van dichtbij of van ver in aanraking geweest met dergelijke situaties?

Ik heb een paar jaren op een school gezeten die niet bepaald bevorderlijk was voor een goede academische toekomst. En soms kom je in het leven gewoon idioten tegen.

    Zijn social media belangrijk voor jou?

Ik kan zonder, maar voor mijn boeken en om wat naamsbekendheid op te bouwen is social media wel een interessante tool.

   Kan je enig begrip opbrengen voor de Matteo’s en Ronalds van deze wereld?

Dat zijn personen die gewoon een heel gevaarlijk pad op zijn gewandeld, waar ze niet meer uit kunnen komen, hoe hard ze ook proberen. Sommige mensen kiezen bewust voor dat pad, andere mensen worden daarop geduwd.

    Waarom koos je voor de titel ‘Zwarte Vijvers’?

Het was lang zoeken naar een geschikte titel. Ik wilde de naam van een wijk of stad gebruiken, maar dat zou die plekken stigmatiseren. Ik stootte toevallig op het metrosation Zwarte Vijvers.

   ‘Zwarte Vijvers’ kan niemand onberoerd laten.  De gebeurtenissen lijken uit het leven gegrepen.  Hoe voelde het om dit boek te schrijven?  

Ik wist al van bij het begin al hoe het zou eindigen, dat maakte het schrijven gemakkelijker. Sommige hoofdstukken waren mentaal wel heel vermoeiend.

    Lukt het jou om tijdens het schrijven de gebeurtenissen een plaats te geven, om afstand te houden of raak je emotioneel betrokken bij wat jouw personages overkomt?

Ik raak emotioneel betrokken, hoe meer ik voel, hoe beter ik dat kan opschrijven. Ik hou alleen afstand als ik feiten opsom. Ik heb veel research gedaan over schotwonden, en dat is dan iets waar ik heel technisch over kon schrijven. Ik probeerde het zo authentiek mogelijk te doen, en dan begin je na te denken over het menselijk lichaam en hoe dat reageert op fysieke trauma. En dat moet kloppen natuurlijk. Alle emoties vliegen dan uit het venster.

    Jouw beste vriendinnen kregen een rol in ‘Zwarte Vijvers’.  Op hun vraag of vond jij dat wel een leuk idee?

Dat heb ik gedaan om hen te eren.

    Maakte dat het voor jou gemakkelijker om invulling te geven aan die personages?

Mijn familie en vrienden krijgen alleen epische rollen. Ik ken bijvoorbeeld geen Dirken, Matteo’s of Ronalds.

    Wat vinden zij zelf uiteindelijk van hun alterego?

Ze zijn heel blij met hun personages. Het was ook leuk om hun reacties te horen, want ze hadden geen idee dat ik dat zou doen.

    Zit jij zelf ook in de huid van één van de personages?

Je vindt een stukje van me terug in meerdere personages. Welke juist, dat laat ik aan de lezer over.

    Wie zou jij het liefst zelf zijn in jouw boek?

Niemand, ik wil in niemands schoenen staan.

    De thema’s in ‘Zwarte Vijvers’ zijn niet van de minste.  Zonder in detail te treden – de mensen moeten zelf maar jouw boek lezen – zijn dat thema’s die jou bezighouden?

Ik ben zelf iemand met een migratieachtergrond (dat is een mooiere term voor allochtoon, tenzij dit alweer is veranderd), dus ik heb wel wat ervaring met barrières en vooroordelen.

    Wil je met ‘Zwarte Vijvers’ een boodschap doorgeven?

Ik heb het boek geschreven vanuit verschillende perspectieven in de hoop dat we elkaar een beetje beter leren kennen.

    Wat zou je aan de (jonge) lezers willen zeggen vooraleer ze beginnen te lezen in jouw boek?

Triggerwarning! Het is een intens verhaal. Be ready.

    ‘Zwarte Vijvers’ is heel filmisch geschreven, de camera speelt in het verhaal trouwens een grote rol.  Het boek leent zich perfect tot verfilming. Zijn er plannen in die richting?  Misschien het boek voorleggen aan Adil El Arbi en Bilall Fallah?  Zij maakten een mooie verfilming van het boek van Dirk Bracke met ‘Black’.

Wat lief van je! En een heel mooi compliment ook, dank je. Er staat momenteel niets op de agenda, maar ik sta uiteraard open voor een filmdeal. Adil en Bilall zijn heel goed bezig, het zou een eer zijn als zij mijn boek zouden lezen (en die dan nog eens goed zouden vinden). Een mens mag dromen natuurlijk :).

    Is Young Adult nu jouw genre?  Of is het goed denkbaar dat een volgend boek van jou past in een heel ander genre?

Ik wil me niet beperken tot één genre. Zwarte Vijvers was oorspronkelijk geen YA, ik heb het later herschreven om in dat genre te passen.

    Ben je al bezig met een volgend boek?  Een Young Adult? 


Mijn nieuwste verhaal komt op 25 maart 2021 uit en dat zal een jeugdboek worden (9+). De Legende van Musoro.

    Kan je al een beetje verklappen waarover het zal gaan?

Uiteraard, hier heb je meteen de flaptekst:

In het afgesloten dorp Momuto, wordt elke avond bij het kampvuur het mysterieuze verhaal van Lake Musoro verteld. De kinderen van het dorp zijn bang voor het wezen in het meer, waardoor ze wegblijven van het water.

Dan verdwijnt de jonge Lima.

Een lange zoektocht levert niets op, maar Safi, Lima’s zusje wil het niet opgeven. Samen met haar beste vriend Romatu trekt ze door het woud om haar zusje te vinden. Zal ze haar tijdig vinden, of vindt het wezen Lima eerst?

 

    Heb je al een idee wanneer dat zal verschijnen?

25 maart.

 

Amina, dank je wel voor dit leuke gesprek.  Het verhaal in ‘Zwarte Vijvers’ laat me nog steeds niet los.  Hoewel fictief, de gebeurtenissen worden met heel veel zin voor realiteit beschreven. 

Nog veel inspiratie en schrijfplezier gewenst en succes met jouw volgende boek!

Anita voor Thrillerlezers!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...