dinsdag 30 maart 2021

De meeste mensen deugen van Rutger Bregman

 


‘De meeste mensen deugen’ is een amusant en krachtig boek waarbij ik toch een dubbel gevoel heb. De subtitel: “Een nieuwe geschiedenis van de mens" klinkt alleszins veelbelovend en hoopvol.

 

In het begin gaat het over hoe het huidige mensbeeld eruitziet. Wanneer het vernislaagje wegvalt in onze beschaving is er het huidige beeld gecreëerd dat de homosapiens tot allerlei slechts overgaat dan.

 

Niet waar zegt deze man, de ' homo puppy' deugt wel. Hij graaft dieper en hij staaft zijn beweringen met bekende wetenschappelijke experimenten onderuit te halen maar ook met persoonlijke research.

 

Wanneer ik lees over de jonge schipbreukelingen die door samenwerking op een onbewoond eiland anderhalf jaar overleefden, kan ik niet anders dan onder de indruk zijn. De bekende kerstnacht waarbij de wapens aan het front zwegen en vijanden verbroederden is een ander hoopgevend voorbeeld.

 

De auteur ging op speurtocht naar de idee waarom we vaak denken dat de mens slecht is van nature uit. Hij heeft door zijn reis in onder andere psychologie, archeologie, geschiedenis, sociologie en militaire leiding belangrijke vaststellingen gedaan. Volgens hem is de focus waarop ook belangrijk om te zien waar we eindigen. Als we in plaats van het slechte het goede been trainen zullen mensen meer geneigd zijn het goede uit te dragen.
De auteur concludeert dat uit al zijn bevindingen blijkt dat we de ander juist willen helpen.

 

Hij ging zelf op onderzoek uit of bepaalde hypotheses en mythes uit het verleden die we aannemen voor waar wel kloppen. De case van de vermoorde dame Kitty Genovese is ook zo een zaak waarbij feiten volgens zijn research de interpretaties onderuit halen.

 

Hij concludeert dat sommige wetenschappers een grote impact willen en hiervoor ver durven gaan. Vele machthebbers en ook het nieuws en de social media halen graag het slechte naar boven in ons. Sensatie en slecht nieuws zijn immers vaak interessanter dan het goede.

 

Eerst bewijst Rutger Bregman waarom we zo vanuit een negatief mensbeeld zijn gaan denken. Daarna vertelt hij over hoe onze wereld bezig is met te veranderen naar een planeet van waaruit we vertrekken vanuit het goede en niet het slechte. Hij toont aan dat bewezen is dat sympathieke systemen waar niet vanuit bestraffing gekeken wordt maar vanuit compassie en vertrouwen betere mensen zullen voortbrengen.

Hij eindigt zijn betoog met zijn tien leefregels waarin alles nog eens samengevat wordt.

 

In het begin was ik omver geblazen door dit boek. De voorbeelden zijn ontzettend inspirerend en je krijgt een goed gevoel bij onze toekomst.

 

Het boek is onderhoudend en vlot geschreven maar na een tijdje begon het mij toch lichtjes te ergeren. Stilaan komt bij mij het gevoel dat deze auteur ons ook van alles kan wijsmaken. Hij wil dat de meeste mensen deugen en heeft heel zijn boek rond deze stelling opgebouwd. Om vanuit de prachtige maar vaak eenzijdige voorbeelden een verregaande conclusie te trekken, het lijkt me soms een beetje te mooi om waar te zijn.

 

 

 

Anderzijds wil ik zijn opinie over het groeien naar een betere toekomst graag geloven. We evolueren immers naar het nieuwe realisme waar we kijken vanuit de idee dat mensen deugen. Als idealist zie ik hier ook zeker licht aan het eind van de tunnel. De andere aanpak van enkele gevangenissen in de Scandinavische landen zijn zeker hoopvol. Het kijken naar het mens-zijn van de terrorist of strijder en door de aandacht op de verbinding tussen ons te leggen wondermooie resultaten te boeken klinkt ook geweldig. Toch blijft nog steeds de vraag hoe we dan bijvoorbeeld de Holocaust verklaren?

 

Ik geef het grif toe, het nieuwe realisme is een mooie gedachte maar of dit nu alles oplost? Kan je eigenlijk dergelijke gruweldaden ooit verklaren of staven?

 

Is de auteur naïef en soms een beetje betuttelend? Voor sommige gaat hij dat zeker zijn maar ik vind dat 'De meeste mensen deugen' zeker de moeite waard is.

 

Hoewel ik dus een kritische kijk heb en meer bewijslast het boek volgens mij nog overtuigender gemaakt had, vind ik het een boeiend betoog dat doet nadenken.

Dat je durft tegen schenen te schoppen en buiten de bestaande opvattingen kijkt, dat alleen is al een gewaagd en bewonderenswaardig experiment.

 

4 Inktpotjes

Door Fany

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...