vrijdag 5 mei 2023

Vagevuur – Tina Frennstedt

 


Rechercheur Tess Hjalmarsson is aangesteld om coldcase-zaken op te lossen. Wanneer er in het zuiden van Zweden een aantal branden zijn waarbij de bewoners om het leven zijn gekomen, lijkt er een verband te zijn met één van haar zaken, namelijk de moord op Lena Bergholm. Tess raakte persoonlijk bij deze zaak betrokken omdat ze het toen 5-jarige zoontje van Lena Bergholm tijdelijk in haar huis opving. Deze moord werd echter nooit opgelost. Is er sprake van een nieuwe pyromaan of is een net vrijgelaten verdachte weer actief? En hoe kan het dat er details van de nieuwe branden en de zaak van Lena Borgholm overeenkomen zonder dat die informatie ooit naar buiten is gebracht? Samen met collega Marie Erling en profiler Carsten Morris bijt Tess zich in de zaak vast, zodat ze het voor eens en altijd achter zich kan laten.

 

Vagevuur is het derde deel van de Cold Case serie, maar voor mij het eerste boek van Tina Frennstedt wat ik las. Het is een boek wat je ook prima als standalone kunt lezen. Tess is niet een heel gecompliceerd personage en je krijgt af en toe wat extra informatie uit de vorige boeken toegespeeld dus het is allemaal prima te volgen. Wel werd mijn interesse voor de eerdere twee delen gewekt omdat ik Tess gewoon een erg fijn personage vond. Weer twee boeken erbij dus voor mijn neverending tbr.

 

Het verhaal leest lekker weg. Tess is een rechercheur zonder al te veel moeilijke problemen, ook dat vond ik wel een verademing om te lezen aangezien de getroebleerde agent of rechercheur meer regel is dan uitzondering in thrillerland. Plus dat ze ook ‘gewoon’ een relatie heeft met een vrouw. Met gewoon bedoel ik ook zonder te veel geheimzinnigheid of gedoe. Ook de andere personages zijn prettig. Daardoor komt de focus vooral te liggen op het oplossen van de misdaden, zonder al te veel onderliggend drama.

 

Ik had wel al vrij snel door in welke hoek we de dader moesten zoeken, en halverwege het boek wordt dit ook bevestigd. Alleen het waarom is dan nog niet duidelijk. Wel worden er hier en daar nog wat rookgordijntjes opgeworpen. Maar verwacht geen bloedstollende en gruwelijke ontknopingen, zo’n verhaal is het niet. Het verhaal moet het vooral hebben van de sfeer en het speurwerk. Wel wordt het aan het einde nog even spannend wanneer de jacht op de dader zijn einde nadert.

 

Is deze thriller onderscheidend? Nee, dat is ie niet. Het is gewoon een prima thriller die fijn wegleest. Fijne personages, een cold case die netjes opgelost wordt, uitstekend los te lezen: voor mij was het een fijne leeservaring.

 

3,5 inktpotje

 

Jolanda

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...