donderdag 1 april 2021

De zaak Nicky Verstappen door Paul Bots en Marco van Kampen

 


Titel: De zaak Nicky Verstappen

Auteurs: Paul Bots en Marco van Kampen
Publicatiedatum: december 2020

Wie kent twee zaak van Nicky Verstappen niet? Door Peter R. de Vries, die de zaak zeer veelvuldig onder het voetlicht bracht, bleef deze zaak leven.
Regelmatig doken rechercheurs opnieuw in de coldcase maar vele keren kwamen zij geen stap verder tot opeens Jos B uit een DNA-match tevoorschijn kwam.

De twee auteurs werken bij een krant in Limburg en volgen deze zaak al die jaren ook op de voet. In gesprekken met ouders, klasgenootjes van toen, politie en na het lezen van oude krantenstukken, vertellen zij hoe de jaren erna verliepen. Een grote reconstructie van wat er bekend is van toen, hoe het die dagen nadat Nicky verdween ging (vooral vragen als hoe kon hij verdwijnen terwijl hij nooit in zijn eentje in het donker durfde, of
de tentvriendjes die de nacht erna elkaars handen vasthielden zodat er niet weer eentje kon verdwijnen). Al die mensen die stuk voor stuk verdacht gemaakt werden. Een daar van overleed voor zijn naam gezuiverd kon worden.
Ook de tweespalt in het dorp tussen jeugdkampwerkers en de vele mensen die vonden dat de ouders wel lang bleven hangen in hun verdriet en bezig waren met wat er was gebeurd.

Het boek stopt op het moment Jos zijn eerste strafeis hoorde. Intussen weten we allemaal hoe het verder ging.
Ik zou zelf gewacht hebben tot het hoger beroep was geweest, want dat die ingediend zou worden daar kon je op wachten. Waarom de auteurs kozen om dit niet te doen, doet vermoeden dat het boek snel snel uitgebracht moest worden.

Het is wel een zeer goed boek om alle zaken op een rijtje te hebben hoe het al die jaren verliep. Schokkend vind ik hoe mensen willen bepalen hoelang je verdriet mag hebben en willen bepalen hoelang je wilt praten over de dood van je zoon.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...