vrijdag 7 januari 2022

Drijfzand van Marina Defauw

 


Een leuk jeugdboek over schrijven en vertrouwen.

 

De dertienjarige Jolien droomt ervan om een boek te schrijven. Na een bezoek van haar lievelingsauteur Karen Roelens in haar school trekt ze haar stoute schoenen aan. Na haar mail krijgt ze onverwacht antwoord en er ontstaat zelfs een soort van vriendschap.

 

Samen werken ze aan haar eerste boek. Inspiratie vinden in haar eigen leven is moeilijk voor dit jonge meisje omdat ze zelf niets bijzonders denkt te beleven.

 

Totdat ze de ‘C-brieven’ ontdekt. Vanaf dan wordt het gemakkelijker om haar boek te bedenken. Het geheimzinnige raadsel lijkt zelfs haar leven op zijn kop te zetten. Nu ze een concreet idee heeft gaat het vlotter om haar verhaal neer te pennen.

 

Met de hulp van Karen lijkt dit helemaal in orde te komen. Nu kan ze het eigenwijze idee van haar vampierverhaal misschien zelfs overboord gooien. Totdat Jolien ineens niets meer hoort van Karen.

 

Natuurlijk is de passie om te leren schrijven het hoofdonderwerp maar het heeft ook andere thema's. ‘Drijfzand’ gaat over verliefdheid, erbij willen horen en vertrouwen. Familie en vrienden zijn er om Jolien te helpen maar soms ook om haar aan haar schoolwerk te doen herinneren.

 

Het hoofdpersonage Jolien is een beetje eigenwijs en een echte sloddervos maar ook een doorzetter.

 

Het is een apart jeugdboek omdat het samengesteld is uit een verhaallijn in het nu, de stukjes voor de creatie van het boek en de gewone mails.

 

Naast de dingen die jongeren van deze leeftijd meemaken beschrijft het ook hoe een schrijfproces verloopt. Soms is het een tikje chaotisch en voor mij had de plot nog meer uitgewerkt mogen zijn. Er is een twist verwerkt in het verhaal die alles verandert.

 

‘Drijfzand’ is een bewerking van Marina Defauw haar debuut 'De C-brieven'. Dit las ik niet dus vergelijken kan ik niet maar ‘Drijfzand’ is een tikkeltje spannend, mysterieus en inspirerend. Ondanks enkele minpuntjes is dit een leuk jeugdboek over je droom durven te volgen.

 

3 Inktpotjes

Fany

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...