woensdag 26 januari 2022

De lijst van de rechter van John Grisham

 


Juriste Lacy Stolz werkt bij de Florida Board on Judicial Conduct. Deze overheidsorganisatie controleert het gedrag van rechters. Op zich klinkt dit als een boeiende baan maar niets is minder waar. Als werknemer hier is Lacy eigenlijk één van de uitzonderingen die blijft maar ook zij twijfelt.

 

Totdat ze een wel heel bijzondere vraag krijgt van de vastbesloten 'Margie'. In het begin negeert ze noodgedwongen en vrij kortaf haar kreet om hulp maar toch raakt heel de situatie haar. Wanneer ze een onverwachte kans krijgt beslist ze om zich toch te gaan verdiepen in de case over de 'moordende rechter'.

 

Tijdens hun gezamenlijke zoektocht wordt duidelijk hoe zwaar 'Margie' haar leven is sinds haar ontdekking. Alles staat in het teken van het pakken van dit monster en zelf is ze een schim geworden. Om zich te beschermen heeft ze talrijke aliassen, verbergt ze haar online sporen en gaat ze uiterst voorzichtig te werk. Samen met haar speciale team en Margie probeert Lacy bewijzen te verzamelen om deze schijnbaar onkreukbare rechter te veroordelen.

 

Vraagtekens die de politie in het verleden had worden opgelost met behulp van de aanwijzingen van 'Margie' en er wordt gewerkt aan een doorbraak.

 

Deze sociopaat denkt onkwetsbaar te zijn en gaat uiterst secuur te werk. Wanneer de onderzoekers dichter komen wordt pas duidelijk hoe sluw en meedogenloos deze man is.

 

Dit is een heerlijke legal thriller met een trage opbouw die fascineert door de uitwerking van de personages en de intelligente plot.

Lacy Stolz is al in eerdere boeken van John Grisham verschenen en het is fijn om haar zowel privé als op werkvlak opnieuw te ontmoeten.

De gewetenloze moordenaar heeft een complex karakter en wacht geduldig op het juiste moment om toe te slaan.

Margie is een moedige en slimme vrouw die op haar manier er alles voor gedaan heeft om deze rechter te doen boeten. Het 'dreamteam ' is apart en gebruikt onconventionele praktijken om de waarheid aan het licht te brengen.

 

Wat erg leuk is aan deze John Grisham is het originele idee, de onverwachte twists en de spanning die geleidelijk aan groter wordt.

 

‘De lijst van de rechter’ heeft even tijd nodig om me mee te nemen maar dan laat het boek niet meer los totdat het mysterie opgelost is. Het is fijn om zowel vanuit de kant van de rechter 'de waarheid' te lezen als het onderzoeksteam.

 

‘De lijst van de rechter’ is een fantastische thriller waarin de auteur me meeneemt in hoe een aanklacht voorbereid en afgewerkt wordt. Of de killer veroordeeld wordt en 'Margie' gerechtigheid krijgt ga ik niet verraden maar de plot is knap bedacht en het einde heeft toch nog een verrassing in petto.

 

4 Inktpotjes

Fany

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...