donderdag 4 augustus 2022

Nachtmerriewedstrijd van Ellis van Steen

 
Een prachtige stoere cover!
Ik zie een lachende jongen die dribbelt met een basketbal op een basketbalveld.  En op de achtergrond de maan en een schaduw van een wolf, een weerwolf zelfs! Dit belooft een spannend verhaal.

Het verhaal
De vader van de beide broertjes Liroy en Gio is professioneel basketballer en dat is iets wat de beide broertjes ook het liefste willen. Ze spelen in een  jeugdteam in het dorp waar ze wonen. Liroy blinkt uit in het dunken en is eigenlijk de beste speler van zijn team.
Na een gewonnen wedstrijd loopt Liroy op donkere avond door de steeg richting huis wanneer hij wordt aangesproken door een enge man. Liroy wil niets van hem weten maar de man vertelt hem dat hij de coach is van beste junioren basketbalteam van Europa en dat hij Liroy graag aan zijn team wil toevoegen. Liroy weet niet wat hem overkomt en wil dit graag maar weet hij wel waar hij ja tegen zegt?

Ellis van Steen die met het boek ‘Nachtmerriewedstrijd’ debuteert als jeugdauteur heeft een spannend en stoer verhaal geschreven. 

Vanuit Liroy zijn personage wordt het verhaal verteld en dit doet Ellis op zon wijze dat je helemaal met Liroy meeleeft. Je voelt de spanning die Liroy heeft wanneer hij bang is om ontdekt te worden door meneer Helvoets wanneer hij stiekem via het raam ontsnapt om naar een basketbalwedstrijd te gaan.

Gio is wat ouder dan Liroy en natuurlijk plagen die twee elkaar maar uiteindelijk steunen ze elkaar door dik en dun en is hun band erg sterk. De beide jongens zetten alles op alles wanneer de ander in een lastig parket zit. En Liroy komt in een vervelende situatie terecht door ja te zeggen om voor het beste juniorenteam van Europa te gaan basketballen. Het voor elkaar opkomen, samenwerken, elkaar vertrouwen en doorzettingsvermogen zijn onderwerpen die door het verhaal heen verweven zit. Maar ook intimidatie en angst heeft Ellis in de Nachtmerriewedstrijd’ verwerkt. De personages van Liroy en Gio zijn goed uitgewerkt waardoor ik ze als lezer steeds beter leer kennen.

Ellis van Steen heeft er goed aan gedaan om na de mooie illustraties van een brullende weerwolf een basketbal woordenlijst voor in het boek op te nemen. Mij heeft het in ieder geval geholpen. Ellis heeft een makkelijke en prettige schrijfstijl waardoor het spannende verhaal vlot wegleest.
De jeugd legt dit boek echt niet zomaar opzij wanneer ze hierin zijn begonnen te lezen! Dit kon ik trouwens ook niet…..

3,5 Inktpotjes
Jacqueline

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...