vrijdag 5 augustus 2022

Verraderlijk patroon – Marlen Visser

 


 


Marlen Visser ken ik van de schrijfcursus die zij geeft. Het leuke aan Visser is dat zij actuele onderwerpen als thema’s in haar boeken gebruikt. Of het nou audities zijn voor een talentenshow of het winnen (of niet) van de Postcodeloterij, van alles maakt ze een goed verhaal met een moraal maar zonder belerend te zijn.

 

Zo ook met Verraderlijk patroon dat ze samen met haar dochter Ginger Beek heeft geschreven over het lachgasverbruik onder jongeren. Dit boek is bij uitgeverij Kluitman verschenen als Young Adult. Doordat het boek in simpele hoofdstukken is ingedeeld en vlot leest zonder moeilijke woorden, denk ik persoonlijk dat ook de bovenbouw van de basisschool dit verhaal kan lezen. Je kan niet vroeg genoeg beginnen met voorlichting.

 

De achttienjarige Luca is net geslaagd en gaat na de zomervakantie beginnen met de studie Verpleegkunde. Thuis woont ze samen met haar altijd druk bezette moeder en broertje Sem. Haar broertje is veertien, lief en met een groot gevoel voor humor. Maar Sem zit wel in een rolstoel en heeft vaak ernstige epileptische aanvallen. Soms is Luca het beu dat ze op Sem moet oppassen. Ook vindt ze dat haar moeder veel meer aandacht heeft voor Sem en dat zij er maar een beetje bij hangt.

 

Luca neemt een vakantiebaantje als serveerster in het casino. Luca vindt haar werk leuk, maar haar collega’s nog leuker. Jessica, Kishan en Ricardo zijn al in de twintig, maar ze hoort er toch bij. ‘s Avonds na het werk gaan ze regelmatig nog bij iemand thuis hangen. Luca schrikt als ze merkt dat de drie aan ballonnetjes en lachgas doen. Ze heeft het zelf wel eens geprobeerd met slagroompatronen, maar ze vond er niets aan. Haar vrienden  bestellen per keer meerdere tanks en gebruiken wel erg veel ballonnen.

 

Luca wil niet kinderachtig overkomen en daardoor haar vrienden verliezen, dus ze doet gewoon mee. Luca is een slim meisje en heeft ook gelezen over de gevolgen van lachgasgebruik. Ze wil Verpleegkunde doen, maar toch wordt ze door peer pressure gedwongen om ongezonde beslissingen te nemen. Ze komt regelmatig te laat thuis en is humeurig waardoor ze steeds meer ruzie heeft met haar moeder. Om dat te ontsnappen, gaat ze nog vaker met haar vrienden om en gebruikt ze steeds meer lachgas.

 

Alles gaat goed totdat ze op een gegeven moment weer lachgas heeft gebruikt. ‘Ik moet in slaap zijn gevallen. […] Ik duw mezelf overeind en zie dat de tafel bezaaid ligt met lege ballonnen. Het zijn er zeker vijftig. [Ricardo] neemt een laatste teug en gooit de lege ballon naar de tafel, maar mist. Het zwarte rubber valt op de grond. Ik zie dat er daar nog veel meer liggen. Bizar. Ik weet niet precies hoeveel ik er zelf heb genomen’.] Pag. 96

 

Verraderlijk patroon is een goed boek om samen met je kinderen of met de klas te lezen. Het biedt mogelijkheden tot voorlichting en discussies. Ik moet me steeds weer voorhouden dat ik niet de beoogde doelgroep ben. Van mij mochten nog meer en gruwelijkere gevolgen van lachgasgebruik verteld worden. Visser en dochter hebben door dat kinderen toch anders kijken naar het leven en de gevaren in de grote boze wereld. Belerend en bestraffend zijn werken niet, maar openheid en eerlijkheid vaak wel. En vooral niet (ver)oordelen. Met dat in mijn achterhoofd, besef ik dat moeder en dochter hierin zijn geslaagd en hopelijk veel kinderen en jongeren zullen bereiken met dit verhaal. 3,5 inktpotjes voor het duo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...