woensdag 24 augustus 2022

In de koffer van Stefan Raatgever

 




Welk boek of welke boeken stop jij in je koffer om te lezen tijdens je vakantie en waarom?

Het klinkt romantisch: een koffer waarin naast een zwembroek, een zonnebril en een paar slippers alleen maar lekkere boeken zijn gepakt. Voor in de ligstoel naast het zwembad of op de handdoek op het strand. Maar helaas, uit die zomerse catalogus gebruik ik de komende maanden vermoedelijk alleen de slippers. Om even snel aan te doen als onze zoon middenin de nacht wakker wordt en zijn ouders op vakantie gaan richting het verschoonkussen of de voorraad flesvoeding.

Maar, kleine correctie: boeken komen altijd van pas, ook als je de zomer thuis doorbrengt. Al is het maar omdat slapen me zo’n nachtelijke onderbreking vaak slecht af gaat. Sinds deze week ligt er een nieuw boek naast mijn bed klaar. Van een van mijn favoriete schrijvers: Robert Harris, de meester van de historische thriller. Fictie, maar uiterst solide ingebed in geschiedkundige feiten. Eerder schreef hij een magistrale trilogie over de Romeinse advocaat en politicus Cicero. Zo levensecht las ik een verhaal van meer dan 2000 jaar oud nog nooit.

Nu zet Harris, niet voor het eerst, zijn tanden in de Tweede Wereldoorlog. V2 heet zijn nieuwste boek dat gaat over de langeafstandsraket die de radeloos wordende Duitsers tijdens het ineenstorten van hun heerschappij inzetten om Londen nog een laatste keer te raken. Ik lees graag over die periode in de geschiedenis, maar over 1944 en 1945 gaan eigenlijk alle boeken over de opmars van de geallieerden. Benieuwd wat Harris – die zijn verhalen altijd ophangt aan de belevenissen van een gewone man of vrouw – weet te melden over de V2’s, die vanuit de Haagse duinen werden gelanceerd.

Ook op de nominatie voor op mijn nachtkastje: Verloren oorlogskind van journalist Thomas Sijtsma. Wederom een boek met een link met de Tweede Wereldoorlog. Sijtsma put ervoor uit zijn eigen familiegeschiedenis en pluist het verhaal uit van het jongetje dat enige tijd zat ondergedoken bij zijn overgrootmoeder in Friesland. Kleine Harry overleefde de oorlog, maar het contact met zijn opvangouders ging na de bevrijding verloren. Tot groot verdriet van Sijtsma’s overgrootmoeder die elke verjaardag nog een stoel voor hem bijzette aan tafel. Sijtsma begint een zoektocht om Harry op te sporen.    

 

Welk boek of boeken raad je aan om zeker mee te nemen op vakantie en waarom?
Maar mocht u wel tropische oorden opzoeken waar het onder een parasol heerlijk verdwalen is in een nieuw boek dan raad ik u nog een ander geschiedenisboek aan. Of wacht, ik vergeet bijna dat rubrieken als deze natuurlijk bij uitstek geschikt zijn voor zelfpromotie. Graag noem ik dan ook mijn eigen debuut De jongen die van de klif sprong en zacht terechtkwam. Als u zelf zo’n dikke geschiedenispil tot zich neemt, is uw tienerzoon of – dochter (15plus) misschien blij met een toegankelijke coming of age-roman die zich afspeelt in het examenjaar van de middelbare school.

Ondertussen kunt u zich onderdompelen in de onvoorstelbare research die René van Stipriaan deed voor zijn biografie van Willem van Oranje. In De Zwijger schetst hij een uiterst gedetailleerd portret van onze Vader des Vaderlands voor wie opportunisme een manier van leven was. Een geschiedenisboek dat leest als een roman. Hopelijk heeft u er onder uw palmboom de tijd voor.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...