maandag 8 augustus 2022

Hare Majesteit De Queen onderzoekt De moord op Buckingham Palace – S.J. Bennett

 Hare Majesteit De Queen onderzoekt De moord op Buckingham Palace
is het tweede boek van S.J. Bennett in deze reeks. In Hare Majesteit De Queen onderzoekt De moord op Windsor Castle leerden we de hoofdpersonen kennen: Prins Philip, Sir Simon Holcroft (algemeen secretaris van de koningin) en kapitein Rozie Oshodi (de eerste donkere assistent secretaris en altijd gekleed in een strakke rok en killer hakken) en natuurlijk de koningin zelf.

 

Hoewel Rozie pas een paar maanden werkzaam is voor de koningin, heeft ze de Boss al meermalen getoond dat ze loyaal is en handig bij het detectivewerk dat de Queen niet zelf kan uitvoeren. Zo wordt Rozie weer op pad gestuurd als de Queen een oud schilderij uit haar privé-bezit op een openbare tentoonstelling ziet. Ze weet zeker dat zij het nooit heeft uitgeleend en wil laten achterhalen wat er is gebeurd. Hiervoor moet Rozie zeker vijftig jaar terug in de archieven duiken en (ex-)werknemers van de koningin spreken. Mensen worden nerveus en de situatie wordt grimmig als Rozie anonieme dreigbrieven ontvangt.

 

Ondertussen worden ook enkele andere vrouwelijke leden van de hofhouding lastig gevallen met deze zgn. giftige brieven. Oude geheimen blijken niet zo geheim te zijn en er wordt vulgaire taal gebruikt bij de jonge Mary. Deze laatste is zo van streek, dat zij ontslag wil nemen. Mevrouw Harris’ spullen worden vernield. Wie kon in haar kamer? Wat is de connectie tussen deze vrouwen? Als er iemand doodgebloed wordt gevonden in het paleis, gaat men uit van een zeer ongelukkige ongeval. Maar is dat wel zo?

 

Op zich zijn het twee interessante onderwerpen voor een spannend verhaal, maar het verhaal beslaat meerdere maanden waar er nauwelijks iets gebeurd en Rozie schiet niet op met het onderzoek naar het opnieuw opgedoken schilderij.

 

Het eerste boek in de reeks vond ik zelf nogal langdradig en nauwelijks spannend. Ik had gehoopt dat S.J. Bennett haar jarenlange ervaring als kinderboekenschrijver waarbij je kort en krachtig moet zijn om de aandacht van kinderen te behouden, en de ervaring na het publiceren van haar eerste volwassen detective, zou gebruiken om zich verder te ontwikkelen in het schrijven. Helaas, nietszeggende gebeurtenissen, weinig vaart in het plot en de gesprekken, en ‘propaganda’ voor de Queen maken haar nieuwste boek vreselijk saai. Het is duidelijk te merken dat Bennett idolaat is van de Queen. Haar vader heeft als beroepsmilitair koningin Elizabeth een paar keer ontmoet. Ooit heeft Bennett zelfs een sollicitatiegesprek gehad op Buckingham Palace voor de functie van Rozie!

 

Dit boek krijgt 2,5 kraaien van mij.

 

“Herontdekte kunst, dreigbrieven en corgi’s, veelbelovende elementen die helaas Hare majesteit de Queen onderzoekt De moord op Buckingham Palace niet kunnen redden van dodelijke saaiheid.”

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...