zaterdag 23 januari 2016

28 dagen van David Safier

Achterflap
Tijdens de Tweede Wereldoorlog smokkelt de zestienjarige Mira voedsel om te kunnen overleven in het getto van Warschau. Als ze hoort dat de Duitsers de voltallige Joodse bevolking van het getto willen ombrengen, sluit Mira zich aan bij het verzet. Tegen de oppermachtige SS bieden ze langer weerstand dan verwacht. Veel langer zelfs.
28 dagen lang. 28 dagen om te vechten voor een leven. 28 dagen om lief te hebben. 28 dagen om een legende te worden.

David Safier (1966) is een van de populairste Duitse schrijvers van de afgelopen jaren. Van zijn romans worden wereldwijd miljoenen exemplaren verkocht. Als scenarioschrijver won hij een Emmy. Hij woont en werkt in Bremen, is getrouwd en heeft twee kinderen.

De cover
Simpel maar wel oké. Zwart/wit met een gezicht wat gespannen staat. Dat klopt mooi met waar het boek overgaat, dus duidelijk goed over nagedacht.

Het verhaal:
Mira is een 16-jarig Joods meisje die in het getto van Warschau woont. Door de dood van haar vader heeft zij de zorg voor haar moeder en zusje op zich genomen. Haar broer zit tot haar grote frustratie bij de Joodse politie en helpt de SS bij hun wreedheden om zo zijn eigen leven te proberen te redden.
Mira smokkelt eten vanuit het Poolse gedeelte van Warschau naar het getto met alle gevaren van dien. Als ze op een van de tochten bijna wordt gepakt wordt ze gered door een onbekende jongen met blonde krullen. Terug in het getto hoort ze dat er acties van de SS aankomen en dat smokkelen op de manier die zij deed onmogelijk is geworden.
Als het geld zo goed als op is gaat ze uit wanhoop naar haar vriendin Ruth die als prostituee bij de maffiabaas van het getto werkt. Niet om als prostituee te werken maar om zich aan te sluiten bij zijn smokkelbende. Maar dan ziet ze haar redder weer en volgt hem om nog eenmaal met hem te kunnen praten.
Amos vraagt haar of ze zich aan wil sluiten bij zijn verzetgroep maar dat wil ze niet, want ondanks alle ellende wil ze niet geloven dat de Duitsers echt zo slecht zijn dat ze iedereen zullen vermoorden.
Na de zoveelste actie van de SS besluiten Mira, haar moeder en zusje Hannah zich te verstoppen. Met hulp van haar broer zitten ze zo weken verstopt. Maar dan komt toch de SS en Mira verstopt net op tijd haar moeder, Hannah en Ruth en gaat naar de verzamelplaats in de hoop zo hun leven te redden.
Daar ontmoet ze weer Amos, die haar uiteindelijk vrij koopt met het geld van het verzet.

Als Mira thuis komt vindt ze haar moeder, zusje en vriendin en dat is het moment dat ze besluit bij het verzet te gaan om hun dood niet voor niks te laten zijn geweest.
Ze sluit zich aan bij de groep van Amos en vecht tegen de Duitsers, 28 dagen lang.

Mijn menig:
David Safier heeft een fijne schrijfstijl. Geen gekke moeilijke zinnen of onnodige vreemde woorden. Het boek leest vlot en je voelt mee met Mira.
De wanhoop en de hoop wordt goed weergegeven. Het uitzichtloze, de angst. Je probeert je er een voorstelling van te maken en dat lukt een beetje door de schrijfstijl van David. Niet geheel, wat waarschijnlijk maar goed is ook eigenlijk, want anders zou jezelf die verschrikkingen hebben meegemaakt.

Mira wordt als enige echt uitgewerkt als personage, maar dat is niet storend wat ik bij andere boeken soms wel heb.
Haar angst, boosheid en soms ook egoïsme worden goed weergeven. Het schuldgevoel voel je bijna met haar mee.
Minpuntje is dat (voor mij dan) je af en toe het gevoel hebt dat je bepaalde gedeeltes van het boek al eens gelezen hebt. Dit kan natuurlijk te maken hebben met het feit dat ik al veel oorlogsboeken heb gelezen ook over het getto in Warschau, maar het haalde wel een klein beetje het leesplezier naar beneden.
Aan de andere kant ontkom je er niet aan als auteur met een boek gebaseerd op waargebeurde feiten. Je kan niet opeens bijvoorbeeld geen weeshuis hebben in het getto als historisch is vastgelegd dat die daar stond.

Het boek eindigt in 1943 en heeft dus een open eind. Dit is aan de ene kant jammer, maar aan de andere kant kan je zo zelf het einde verzinnen voor Mira en de andere verzetsmensen. In mijn fantasie overleven ze het natuurlijk allemaal, maar ondanks dat het boek op waargebeurde feiten is gebaseerd en er verslagen van ooggetuigen zijn gebruikt is Mira een fictief persoon.
Dit wordt allemaal uitgelegd in het nawoord waar een kort interview staat met de auteur wat ik een welkome aanvulling vond op het boek.

Al met al een mooi en aangrijpend boek, maar verstandig om niet net na bijvoorbeeld De poppenspeler van Warschau te lezen.

3 en halve ster

Corina 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...