Alex Boogers is een Nederlandse schrijver, die mij verbaasde met “Alle dingen zijn schitterend”, ontroerde met het waargebeurde “Wanneer de mieren schreeuwen” en uit mijn sokken blies met “Alleen met de Goden” verleden jaar (waarmee hij trouwens op de 6e plaats eindigde in mijn “boeken top-10 2015 !). En nu is er dus “De lezer is niet dood”, een schotschrift, ofwel pamflet waarmee – in dit geval – enkele personen ‘smadelijk’ worden aangevallen…en absoluut terecht ! Want altijd en overal ter wereld is er wel iemand op zoek naar ‘dat’ boek…maar wie helpt hem/haar hierbij ? Leraars, die nog steeds eigenwijs – of beter : makkelijker wijs - hun eeuwige jaarprogramma volgen, waarin geen of nauwelijks verandering te merken is ? Uitgevers, wiens enige doel bestaat uit het verdienen van zoveel mogelijk geld en dus kiezen voor de bestaande ‘grote’ namen, zonder enig risico te nemen met het uitbrengen van hen, die ook hun verhaal duidelijk in het hoofd hebben ? Boekenwinkels, waar de Aspe’s van deze wereld metershoog worden opgestapeld, terwijl er precies – gisteren nog maar eens vastgesteld - één exemplaar aanwezig is van “Zuiverheid” (Franzen) ? En ik die dacht dat literatuur een roeping was waar je, net zoals in alle andere vormen van kunst, risico’s dient te nemen om ons, lezers, te blijven verbazen, zodat het braaksel van een indigestie aan steeds dezelfde maaltijd, ons bespaard blijft !
Het probleem begint natuurlijk bij de jeugd : wie oh wie zal deze hongerige schapen opnieuw de stimulans bezorgen om te lezen, zodat ze opnieuw begrijpen dat de wereld niet bestaat uit een scherm van 5 op 7 cm. ? Het moeten opnieuw tijgers worden, op zoek naar een prooi die hen, net als in het echt leven, in het begin zal moeten worden aangereikt met het nodige enthousiasme. Televisieverslaafden, die zich erbij neerleggen dat lezen niets voor hen is en – trouwens toch – ‘verloren tijd’ ! Erger nog is het feit dat ‘men’ probeert de lezer in de strot te duwen wàt hij moet lezen, hoe hij het moet interpreteren en vooral wat hij er moet van vinden ! Eén voorbeeld ? Na mijn recensie van ‘Justine’ kreeg ik de wind van voren : ik was mis…Het was een knappe thriller ! Waar was de bezieling ? De durf ? De overgave ? Want precies dat is het minste dat je kan en mag verwachten van een schrijver. We worden gesmoord met ‘makkelijke boeken’… Waarom ? Het antwoord is vanzelfsprekend : Geldgewin ! E.L. James schrijft een softporno boek…twee maanden later heeft Standaard Boekhandel een aparte tafel voorzien voor dit soort schrijverij. Net hetzelfde trouwens bij kookboeken, thrillers, strips of fotoboeken over de ‘helden’ van de maatschappij in elke vorm van hun (meestal) korte loopbaan ! Er wordt niet meer geschreven vanuit buik, hart en hoofd…er wordt geschreven op bestelling ! En de lezer volgt…
Alex Boogers is wat men noemt : ‘Nederlands best bewaarde geheim’ ! “De lezer is niet dood” is een pamflet van 64 pagina’s, waar niet één zin in staat waarin ik me niet kon vinden ! Er wordt minder gelezen en daar zijn talrijke redenen voor, waarvan ik jullie er al een paar heb opgenoemd…maar dood ? Neen, dat zijn we gelukkig nog lang niet ! Misschien is dit het moment om deze ex-bokser (en inmiddels : heer van stand wat mij betreft) even in de schijnwerpers te zetten : lees “Alleen met de goden” en jullie begrijpen wat ik bedoel !
Besluit : “De lezer is niet dood” zijn 64 geweldige pagina’s waarover je kan, of neen : moet denken ! Laat de Quick of McDonalds even aan je voorbijgaan en probeer eens iets gewaagder. Een indigestie wordt U bespaard en een nieuwe wereld kan zich voor U openen. Tenslotte : het boekje kost € 5,- : de prijs van een pakje sigaretten, een belegd broodje, de nieuwe Humo…of een hamburger bij de Quick ! Eén raad : ga voor het pamflet !!
Paul Smeijers
Geen opmerkingen:
Een reactie posten