dinsdag 20 april 2021

De schemerling van Miro

 


'De Schemerling' is een bizarre maar fascinerende trip in het unieke universum van de Misschepsels van Meh.

 

Wat een onuitputtelijke fantasie heeft deze auteur!

Dit is blijkbaar het eerste deel in een epische fantasy serie en ik hoop echt dat er nog een vervolg komt.

 

'De Schemerling’ begint als een krankzinnige reis maar het verhaal is inventief opgebouwd en neemt me mee in zijn raadselachtige tocht. Hoe gek de plot ook is, in deze wereld waar illusie en werkelijkheid door elkaar lopen, is dit een geloofwaardige en schitterend bedachte story.

 

Blijkbaar was er een toneelvoorstelling waarop de auteur dit boek later gebaseerd heeft. Ik kan me inderdaad voorstellen dat dit beeldende verhaal, met al zijn intrigerende personages en waanzinnige twists nog meer gaat leven op de bühne.

 

De hersenspinners Lillya en Jonos wonen, samen met hun vreselijke moeder, in het moeras van Meh. Het beïnvloeden van mensen, door hun speciale talenten te gebruiken, zodat deze dingen zien en voelen die er niet zijn, is voor hen een leuk tijdverdrijf.

 

Op een dag lokt Lillya een jong meisje Hannah het moeras in door haar een zeldzame vlinder te laten vangen. Wat Hannah echter niet weet is dat deze Schemerling een bijzonder wezen is. Door dit dier gevangen te nemen wordt een deel van hun bijzondere woonplaats, waaronder het moeras, plotseling in het duister gehuld. Hannah loopt ineens rond op een coole kermis maar haar mooie droom verandert al snel in een verschrikkelijke nachtmerrie.

 

Vijf jaar later heeft Jonos genoeg van zijn saaie leventje. Alle mensen zijn immers al verdwaald in het moeras of zijn weggetrokken en hij verlangt naar vroeger.

 

Als Jonos Flok, een chagrijnige en koppige moerasdwerg tegenkomt, krijgen ze al snel een gemeenschappelijk doel. Samen gaan ze op zoek naar de Schemerling om het evenwicht voor iedereen te herstellen maar kan dit in deze maffe wereld nog wel?

 

 

Ook al zijn er veel verhalen met hun eigen nuances toch is de worldbuilding uitstekend gedaan. De heerlijke karakters met hun grappige of monsterlijke trekjes en de vreemde locaties dagen me uit of maken me nieuwsgierig.

 

Wat me opvalt in dit originele verhaal is hoe egoïstisch de meeste creaturen zijn. In het begin denken ze bijna uitsluitend aan zichzelf maar stilaan is er een verschuiving in hun prioriteiten. Angst of weerzin voor het onbekende verandert immers als je een bondgenoot of vriend zoekt.

 

Jonos, de hersenspinner, vind ik een heerlijk personage omdat hij stilaan durft opkomen voor zichzelf en zijn krachtige ik leert ontwikkelen. Flok, de moerasdwerg, is naast nors ontzettend grappig en Pom, het aparte elfje vond ik geweldig.

 

Deze vreemde vertelling zit bomvol subplots en het verhaal was misschien meer in balans geweest met minder verhaallijnen.

De auteur verrast wel door op het einde alle losstaande verhalen op een originele manier met elkaar te verbinden.

 

'De Schemerling' gaat over de voortdurende balans tussen licht en donker. Het blijft lang onduidelijk waarom iedereen is zoals hij is maar er is wel degelijk een reden voor alles.

Het rare verhaal speelt met je kijk op goed en kwaad. Monsters zijn niet altijd slecht en de lieve figuren blijken soms duisterder dan verwacht.

  

Dit grimmige verhaal is naast wreed ook sprookjesachtig mooi maar dan op een verknipte manier.'De Schemerling' gaat over anders zijn en je eigen weg vinden. Identiteit, afkomst en vertrouwen zijn naast angst en vriendschap andere belangrijke thema's die steeds terugkomen.

 

4 inktpotjes

Door Fany

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...