maandag 26 april 2021

Draco van Rani De Vadder

 


 ‘Draco’ is een heerlijk jeugdboek vol gevoel en een prachtige boodschap!

 

Rani de Vadder kreeg door haar uitgeverij de prachtige cover van ‘ ‘Draco’’ te zien en bedacht op basis hiervan haar verhaal. Dit jeugdboek is dus op een aparte manier ontstaan en het voelt alsof de auteur al haar emotie en fantasie in dit buitengewone verhaal gestopt heeft.

 

Rowan, de twaalfjarige prinses van Nachtland, gaat met haar zwarte draak Gideon deelnemen aan de Internationale Drakendagen. Dit is het evenement waar alle Verenigde Drakenlanden elk jaar samenkomen en feest vieren. Eigenlijk vinden de onzekere Gideon en de onervaren Rowan dat ze nog niet echt klaar zijn voor deze race maar ze kan haar lieve vader toch niets weigeren.

 

Tijdens de wedstrijd gebeurt er een vreselijk ongeluk en niet alleen Rowan haar wereld stort in. Rowan beslist om ver weg te blijven van haar buittengewone vrienden maar of dit zo een goed idee is? Eigenlijk is ze erg eenzaam en mist ze hen.

 

Door alles wat Rowan meegemaakt heeft veranderd ze en moet ze terug op zoek naar zichzelf. Rowan is ook erg verdrietig omdat de jarenlange vrede tussen alle landen sinds het voorval onder druk staat.

 

Veel situaties in deze samenleving vertonen gelijkenissen met onze wereld maar in  ‘Draco’ staat alles in het teken van draken. Er is drakentaal, drakenopvoeding en bijvoorbeeld Rowan haar DragonPhone en haar foto's op InstaDragon. Rani de Vadder geeft in  ‘Draco’ mee dat social media leuk is maar dat je er ook voorzichtig moet mee zijn.

 

 ‘Draco’ is erg vlot geschreven, met eenvoudige zinnen en korte hoofdstukken waardoor het ideaal is voor jongere lezers. Verdriet, angst en boosheid zijn zaken waarmee we immers van kleins af moeten leren omgaan en in dit jeugdboek worden ze op maat van de doelgroep weergegeven.

 

 ‘Draco’ laat op zijn schattige en stoere manier zien hoe belangrijk vrienden en familie zijn. Het leven is inderdaad niet elke dag even mooi maar het geeft ook de boodschap mee dat enkel jijzelf soms een verschil kan maken. Het begint met jou en als jij durft door te gaan wanneer alles verloren lijkt is er heel veel mogelijk.

 

Iedereen treurt in  ‘Draco’ op zijn manier en de onmacht en de pijn van alle personages raken me.

 

De draken in  ‘Draco’ stelen je hart, geef nu toe, wie wil er nu niet zo een heerlijk maatje. Ik werd echt verliefd op hen en voelde mee met deze bijzondere wezens. De band tussen de draken en mensen in deze speciale wereld is onverwoestbaar en zo mooi beschreven.

 

Wat  ‘Draco’ zo goed maakt is de gevoelens die dit verhaal oproepen. Rani vertelt beeldend, met gevoel voor detail en met haar scènes die doen lachen maar ook huilen, heeft ze een teder verhaal over vriendschap, moed en nieuwe kansen bedacht. Het einde is misschien een tikje voorspelbaar maar het is tot in de puntjes uitgewerkt en het past in dit jeugdboek.

 

Hoewel dit boek geschreven is voor een jonger publiek zal het hartverwarmende verhaal met zijn prachtige thema's als diversiteit, verdriet en kracht iedereen betoveren. Ik heb genoten van de kleurrijke draken met hun karakters, de realistische personages en het ontroerende verhaal met spanning.

 

 

4 Inktpotjes

Door Fany

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...