dinsdag 13 april 2021

Socrates op sneakers van Elke Wiss

 


‘Socrates op sneakers’ is een geestig, praktisch en inspirerend boek over hoe je de juiste vraag leert stellen.

 

Elke Wiss heeft een leuke aanpak waarbij de titel echt al aangeeft hoe brutaal en anders haar idee is in vergelijking met andere boeken over deze onderwerpen.  

 

Elke Wiss is praktisch filosoof en theatermaker. Ze ging zich verdiepen in een betere vraagstelling. Door me mee op reis te nemen in de wereld van haar  favoriet Socrates en enkele andere filosofen laat ze zien hoe er fijnere gesprekken kunnen ontstaan.

 

Citaat Elke Wiss:

Ik geloof dat de wereld van nu behoefte heeft aan goede gesprekken.

 

Aan gesprekken waarin we samen wijzer willen worden in plaats van de ander te overtuigen van ons eigen gelijk. Gesprekken waarin we de tijd nemen voor nieuwe perspectieven en inzichten.

 

Ik denk dat een goed gesprek begint bij een goede vraag.”

 

Vaak stellen we niet de goede vragen omdat we niet durven door te vragen om anderen niet te kwetsen. Voor mij was het een eye-opener om te horen dat minder empathisch reageren soms een goed plan is. Anderzijds luisteren we soms ook niet goed omdat we onszelf eigenlijk op de voorgrond zetten en dus niet echt aandacht hebben voor wat de ander vertelt. We vullen vaak al in wat anderen volgens ons denken en hebben allerlei vooroordelen. Of we hebben geen tijd of zijn overtuigd van ons gelijk.

 

Wanneer we vanuit verwondering kijken, ons echt open durven te stellen en toegeven dat we het vaak niet weten kunnen ook wij vanuit de socratische houding betere vragen leren stellen. Vanuit oprechte interesse voor de ander zijn verhaal en de wil om samen op zoek te willen gaan naar verdieping ontstaat verbinding en dialoog.

 

‘Socrates op sneakers’ heeft een logische opbouw en legt eerst de pijnpunten van communicatie bloot om dan te tonen hoe het anders kan.

 

Dit boek is door zijn prettige schrijfstijl veel meer dan een theoretische handleiding. Door alle praktijkvoorbeelden, confronterende doordenkers en inspirerende tips krijg je een duidelijke kijk op welke manier je momenteel aan een gesprek begint. Hiernaast ontdek je welke randvoorwaarden nodig zijn om het anders te laten verlopen.

 

‘Socrates op sneakers’ maakt ook mij bewust van mijn communicatiestijl. Met humor en verhelderende inzichten ontdek ik mijn valkuilen en troeven.

 

De auteur geeft ook aan dat in gesprek gaan vanuit deze insteek niet altijd eenvoudig is en dat er niet altijd een oplossing komt zoals wij graag hebben. Toch is deze wijze van dialoog in tijden van snelheid en oppervlakkigheid een grote meerwaarde. Socrates was misschien niet populair maar zijn confronterende vragen zorgden wel voor verrassende resultaten. Door het gebruik van zijn gesprekstechniek bouwen we meestal echt aan een connectie en zelfs al is dit niet het geval dan dagen we zowel onszelf als onze gesprekspartner uit om te reflecteren.

 

‘Socrates op sneakers’ is een verfrissend boek met oefeningen, tips en onderbouwde theorieën wat handig is voor al je gesprekken. Zowel op privé of werkvlak zal je communicatie er met rasse schreden op vooruit gaan als je de nieuwe Socrates op sneakers of hoge hakken wordt.

 

 

4 Inktpotjes

Door Fany

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...