zaterdag 24 april 2021

Het zoutpad van Raynor Winn

 


‘Het zoutpad’ is een bijzonder waargebeurd verhaal over kracht en hoop.

 

Wanneer Raynor en Moth hun huis en bed and breakfast verliezen en het leven erg kwetsbaar blijkt nemen ze een onverwachte beslissing. In plaats bij de pakken te blijven zitten besluiten ze met een rugzak en tentje op pad te gaan.

 

Op een 1014 km lange wandeltocht op het South West Coast Path komen ze allerlei natuurlijke bedreigingen tegen, van hitte tot regen en storm. Over klippen, verweerde rotsen en ander natuurschoon loopt hun tocht langs de zuidkust van Engeland. Met enkel hun twee, een speciaal boekje, heel weinig geld, heel veel moed en inventiviteit stappen ze en blijven ze stappen. Tijdens hun eeuwigdurende wandeling komen ze ook bijzondere dorpjes met een aparte geschiedenis tegen. Wanneer ze ergens halt houden maken ze ook kennis met andere rugzaktoeristen en hun mooie en minder mooie karakters. Wanneer ze uitspreken dat ze dakloos zijn, verliezen ze vaak het respect en worden al snel veroordeeld dus besluiten ze dit niet meer te vertellen.

 

In het Verenigd Koninkrijk blijkt dakloosheid meer voor te komen dan je denkt en de reacties van anderen op deze groep mensen is triest en vaak onbegrijpelijk maar wel realistisch. Wordt het geen tijd om achter deze groep de mens te zien en niet de stereotiepe labiele persoon of landloper? En kan het zo maar in een ontwikkeld land dat iemand door failliet te gaan geen dak meer boven zijn hoofd heeft? Is dit geen signaal om vanuit de overheid te reageren en oplossingen aan te bieden?

 

‘Het zoutpad’ laat zien hoe sterk liefde kan zijn en hoe we door onze mindset veel obstakels kunnen overwinnen. Natuurlijk is het leven met heel weinig geld, honger, een doodzieke man en allerlei aparte situaties zeker geen rozengeur en maneschijn. Toch maakt het duidelijk hoe vrij en dankbaar Raynor en Moth zich voelen in de ongerepte natuur. Zonder bezittingen hebben ze ook een bepaalde mate van lichtheid en minder zorgen die ze meesleuren. Het klinkt misschien ook raar maar door de fysieke activiteit wordt de zieke Moth ook sterker. Zijn ongeneeslijke hersenaandoening lijkt meer onder controle maar natuurlijk komt het onafwendbaar noodlot stilaan dichterbij.

Tijdens de koude winter krijgen ze onverwachte hulp. Na deze pauze besluit de doorzetter Moth om zijn droom achterna te gaan en zijn vrouw Raynor steunt hem zoals altijd in al zijn beslissingen.

 

Door de prachtige poëtische zinnen en mooie natuurbeschrijvingen zag ik een stuk natuur tot leven komen dat ik niet kende maar waar ik precies zelf in rondliep.

 

‘Het zoutpad’ is naast een fantastisch natuurverhaal ook een reis voor al je zintuigen en een spirituele vertelling. Zonder zweverig te zijn wijst deze auteur me op de essentie van het leven. Het is een rauw verhaal maar het is overgoten met humor en mooie anekdotes en gaat over nooit opgeven.

 

Misschien is het wel veel van hetzelfde maar Raynor Winn beschrijft het zo mooi dat ik er geen genoeg van kan krijgen.

‘Het zoutpad’ is een rauw verhaal maar het is overgoten met humor en mooie anekdotes. Dit waargebeurde verhaal gaat over nooit opgeven en verbondenheid tussen mensen en natuur.

 

 

Het vervolg ‘De wilde stilte’ ligt hier al klaar om te lezen en ik ben benieuwd welke wonderlijke avonturen dit heerlijke duo van middelbare leeftijd nog zal gaan beleven.

 

4,5 Inktpotjes

Fany

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...