donderdag 8 april 2021

Instinct van Ivonne Wilken

 


Wat is dit een beklemmende zoektocht naar een krankzinnige seriemoordenaar.

 

Deze thriller is een psychologisch steekspel met gruwel, emotie en een schokkend plot.

Alex is de ideale man en als zijn dochtertje geboren wordt is hij de perfecte papa. Als hij hoort dat er een kind omgebracht is, besluit hij de dader op te sporen. De brave huisvader is dan wel een held met een kinderwagen, dat houdt hem niet tegen om de speurder uit te hangen. Sinds hij zijn petekind verloor voelt hij zich immers schuldig voor zijn prille geluk. Hij hoopt om iets te kunnen terugdoen voor de maatschappij en zijn rouwende vriend door dit monster te ontmaskeren.

 

T is de beul die ineens afwijkt van het gekende patroon. Na de perfecte carrièrevrouwen gedood te hebben voelt deze killer geen voldoening meer en stapt over op een andere doelgroep. Deze geestelijk gestoorde glijdt steeds verder en verder af totdat de ultieme ondenkbare daad de bekroning op het werk wordt.

 

Alex analyseert en durft out of the box denken. Eerst is hij in het geheim een grote hulp voor de rechercheur die op deze zaak zit maar na een misstap slaat de stemming om.

Het lijkt alsof zijn vrouw gelijk heeft dat hij zich maar beter kan concentreren op zijn werk en zijn dochtertje maar is dit zo?

 

‘Instinct’ is een kijk in de geest van een ziek iemand waarbij doden normaal wordt en de feiten steeds afschuwelijker worden. Door flashbacks in het verleden van T ontdek ik hoe deze persoon in elkaar steekt en hoe deze gek steeds een stap verder ging. Hoe Alex in het hoofd van de seriemoordenaar kruipt om deze op te pakken lees ik in de andere stukjes. De perspectiefwisseling geeft een boeiende kijk op heel de zaak. Het maakt ook dat het verhaal me meer raakt omdat ik me verplaats in hun kant van het verhaal.

 

Door de puzzelstukjes in elkaar te passen en de hints te ontcijferen wist ik vrij snel hoe deze thriller in elkaar zat. Toch heb ik me laten meenemen in deze duistere wereld en voelde ik de rillingen soms over mijn rug lopen bij zoveel onmenselijkheid.

 

Wat ‘Instinct’ huiveringwekkend maakt is de seriemoordenaar zijn gedachten en gedrag. De deugdzame Alex, die op zoek is naar gerechtigheid, en de geschifte dader hun ideeën staan mijlenver van elkaar af. Kan Alex de moordenaar vinden en blijft hij wie hij was? Of ontspringt deze getikte de dans?

 

‘Instinct’ heeft goed uitgewerkte karakters en is vlot geschreven met mooie zinnen. Dit verhaal komt binnen en blijft nog wel even rondspoken. Soms denk je: "dit is erover" maar is de realiteit vaak niet nog erger?

 

 

Instinct is een heerlijke debuutthriller die je verbijsterd en stil achterlaat. Ivonne Wilken heeft mij meegenomen in haar wereld waar duisternis en licht soms dicht bij elkaar liggen.

Na dit psychologische avontuur kijk ik uit naar wat deze auteur in de toekomst misschien nog wel bedenkt.

 

4 Inktpotjes

Door Fany

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...