vrijdag 16 april 2021

Orakel van Thomas Olde Heuvelt


 


Wanneer Luca en Emma samen naar school fietsen ontdekken ze in de mist midden in een veld het ooit vergane zeilschip ‘Orakel’. Emma, nieuwsgierig als ze is, klimt meteen aan boord en overtuigt Luca om dit ook te doen. Wanneer Emma door een open luik naar binnen gaat begint de scheepsbel te luiden. Wanneer ze nog even achterom kijkt ziet Luca haar blik veranderen. Luca is overmand door angst en probeert hulp te krijgen.

Al snel verdwijnen meer en meer mensen in het schip en staat iedereen voor een raadsel. Robert Grim wordt ingeschakeld om de geheimen van de Orakel te ontcijferen.

 

Thomas Olde Heuvelt won in 2015 als eerste Nederlandse auteur een Hugo Award. Hij brak internationaal door met zijn thriller HEX, die in meer dan 30 landen verscheen. Een tv-serie is in de maak. In Nederland en Vlaanderen gingen ruim 100.000 exemplaren van HEX over de toonbank (mei 2020). Ook Echo was een groot, internationaal, succes.

 

‘Orakel’ is wederom een prachtig boek van de hand van Thomas Olde Heuvelt. Het verhaal is erg goed opgebouwd en leest erg vlot. Olde Heuvelt heeft een erg vlotte pen waardoor het verhaal voor een breed publiek toegankelijk wordt.
Het verhaal is opgebouwd uit een aantal grote hoofdstukken die af en toe onderbroken worden door schijnbaar aparte verhaallijnen. Op die momenten denk je als lezer even een korte adempauze te krijgen, maar niets is minder waar. Er wordt ook regelmatig eens verwezen naar ‘Hex’ maar dat is niet echt storend, ook niet voor lezers die dat boek nog niet gelezen hebben (ook een aanrader weliswaar). De laatste pagina’s doen de lezer zelfs hopen op een eventueel vervolg op ‘Hex’. Dat ook in ‘Orakel’ het bovennatuurlijke stevig huishoudt, mag duidelijk zijn.

Olde Heuvelt laat de belangrijkste personages in ‘Orakel’ een hele ontwikkeling doormaken waarin je hen steeds beter leert kennen. Het verschil tussen goed en kwaad wordt ook meer en meer duidelijk. Wat in het begin erg belangrijk was, verschuift in de loop van het verhaal samen met de ontwikkeling van de personages.

De spanningsboog is goed opgebouwd en op een aantal topmomenten perfect opgespannen, wat ervoor zorgt dat het boek moeilijk weg te leggen is en mij ettelijke uren slaap kostte (maar erg aangename leesuren).

 

Kortweg: een meesterwerk van een meesterlijk schrijver!

 

5 Inktpotjes

Ilse


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...