vrijdag 23 april 2021

Interview met Heleen Smit

 


Vorig jaar verscheen het thrillerdebuut “Op het verkeerde moment” van Heleen Smit en onlangs verscheen haar nieuwe boek ‘In de knel’. Het verhaal ‘In de knel’ speelt zich af op het platteland, op de boerderij en tussen de koeien. Wat heeft de auteur hiermee? De hoogste tijd vonden wij van Boekinkt om die vraag (en meer natuurlijk) eens aan Heleen voor te leggen….


In het verleden heb je geschreven voor de agrarische sector, heeft die ervaring en kennis je geïnspireerd om ‘In de knel’ te schrijven? Of heb je door iets anders de inspiratie gekregen om dit verhaal te schrijven.

Het is inderdaad mijn werk als eindredacteur voor agrarische media dat mij inspireerde voor dit boek. Of eigenlijk was het mijn uitgever Ilse Karman die opperde of ik iets van de agrarische sector in een thriller kon verwerken. Ik was bang dat het schrijven daardoor te veel op werk zou gaan lijken, maar dat was niet het geval. Op de redactie gaat het over feiten en de impact daarvan op echte mensen, zoals knellende regelgeving. Nu kon ik er helemaal op los fantaseren hoe die feiten zouden kunnen uitpakken voor een boer.


Heb jezelf weleens koeien gemolken, trekker gereden of andere werkzaamheden uitgevoerd die op een boerderij moeten gebeuren?
Zo nee, welke zou je graag eens willen proberen?

Jaren geleden waren we met mijn werk op een melkveebedrijf met een bedrijfsuitje. Daar heb ik een koe gewassen en gepoetst om klaar te maken voor een veekeuring. Ik ben meerdere keren op melkveebedrijven geweest voor mijn werk of voor research, maar heb niet meegewerkt.

Het lijkt me heel interessant om net als Noor, de hoofdpersoon van In de knel, een hele dag mee te helpen met het verzorgen van de koeien, inclusief het melken. Misschien moet ik een keer bij een boer gaan logeren ;)

Zijn de personages in je boek gebaseerd op bekende mensen van jou? Aan welk personage heb je iets van jezelf meegegeven?

De familie van Noor is niet echt een doorsnee, warm gezin. Zelf kom ik uit een hechte familie die een stuk aangenamer is dan die van Noor. Er zitten dus niet veel overeenkomsten tussen de personages en mijn eigen familieleden of andere bekenden. Hooguit wat details en stopwoordjes heb ik ‘geleend’ van mensen uit mijn omgeving. Maar als het goed is, herkent niemand zich in een van de karakters.


Heb je zitten worstelen met het beschrijven van een of meerdere van de pittige personages die in je verhaal voorkomen?

Nee, deze personages kwamen als vanzelf tot stand, zowel de good guys als de bad guys. Toen ik begon met schrijven, wist ik nog niet precies hoe iedereen in elkaar stak en welke kant het verhaal op zou gaan, op een paar hoofdlijnen na. Het klinkt misschien een beetje gek, maar de personages gaan voor mij pas echt leven als ze het verhaal gaan ‘beleven’. En dit klinkt vast nog gekker: ze slaan dan soms een andere weg in dan ik voor ze had gepland. Dat vind ik juist ook zo leuk aan het schrijven: dat ik zelf word verrast door het verhaal en de karakters. Ik zou nooit een heel boek al helemaal uitgedacht kunnen hebben voordat ik begin met schrijven.

Wat doe je wanneer je het even niet meer weet hoe het verder moet gaan met een in personage?

Ik blijf schrijven. Dan dient de oplossing zich altijd vanzelf aan. Dat is iets wat ik heb moeten leren, maar waar ik nu vol op vertrouw: gewoon doorgaan en dan komt het juiste idee vanzelf. Soms moet ik dan wel weer wat schrappen, maar door die teksten leer ik de personages alleen maar beter kennen.

Stel je krijgt midden in een belangrijke vergadering (waar je echt niet uit kunt lopen) een superidee voor een nieuw verhaal. Je hebt alleen op dat moment niets bij je om aantekeningen te maken, wat doe je dan?

Gelukkig heb ik in dit soort situaties een ijzersterk geheugen: ik kan goede ingevingen heel goed onthouden totdat ik wel iets bij de hand heb om het vast te leggen. En vaak is opschrijven ook niet eens meer nodig bij een goed idee, dan zit het al in mijn hoofd en schrijf ik het alleen voor de zekerheid nog even op. Ik kijk er bijna nooit meer naar terug.

Wie mag als eerste het manuscript lezen van je volgende boek? En deel je het daarna met een aantal (vaste) proeflezers?

Ik laat mijn manuscripten nooit aan mensen in mijn directe omgeving lezen. Ik weet niet goed waarom, dat voelt heel ongemakkelijk. De uitgever en de medewerkers van de uitgeverij zijn de eersten die het krijgen te zien. Proeflezers kiezen we daarna samen uit. Mijn partner, familie en vrienden krijgen het boek pas te lezen als het is gedrukt. Misschien dat ik het dan pas goed genoeg vind om met hen te delen.

 



Hoe moeten we jou schrijvend voor ons zien? Aan een bureau, in een koffietentje of….

Sinds het thuiswerken door corona heb ik een professionele werkplek op de logeerkamer, waar ik nu ook meestal schrijf. Als het mooi weer is, zit ik ook graag in onze serre met de deuren open. Dan voelt het alsof ik buiten zit. Maar eigenlijk kan ik overal schrijven, als ik mijn laptop maar bij me heb. Vorig jaar heb ik ook veel onder de luifel van onze caravan geschreven, toen we vakantie vierden in Friesland.

Je thrillerdebuut ‘Op het verkeerde moment’ in 2020 had eerst een andere titel, waarom is er niet gekozen voor de titel ‘Op het verharde moment’?

Ik vind titels bedenken en kiezen iets heel lastigs. Die dienen zich meestal ook niet vanzelf aan. Ik moet daar echt heel lang en goed over nadenken. Over de titel van Op het verkeerde moment hebben de uitgever en ik ook lang nagedacht. Uiteindelijk was het de uitgever die de knoop heeft doorgehakt. Ik vind de titel passen bij het verhaal. Er hadden ook andere titels gekund, maar uiteindelijk vind ik het verhaal op zich belangrijker dan de titel.

Schrijf je het liefste in alle rust of heb je graag muziek aan tijdens het schrijven? En wanneer je muziek luistert tijdens het schrijven waar luister je dan graag naar? En waar luister je naar wanneer je niet schrijft?

Ik ben het liefst alleen als ik schrijf. Er moeten al helemaal geen mensen kunnen meekijken op mijn scherm, zelfs niet mijn vriend. Wel moet er altijd muziek aan staan, die ik luister via mijn oordopjes, ook als ik alleen ben. Zo kan ik me helemaal onderdompelen in de wereld van het verhaal.

Ik heb speciale afspeellijsten voor het schrijven. Daar zit veel instrumentale filmmuziek tussen, muziek die vanzelf al een spannende sfeer oproept.

Bij ons thuis staat de radio aan van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Vaak op Radio 10 met hits van alle tijden, soms op 538, voor de modernere muziek. Als ik alleen ben, luister ik graag naar Spaanstalige muziek, van salsa tot reggaeton, dat is een soort Zuid-Amerikaanse hiphop.

Wanneer jij aan een nieuw verhaal begint te schrijven, heb je dan het hele verhaal inclusief het plot al in je hoofd of ontwikkelt het verhaal zich tijdens het schrijven?

Een nieuw verhaal begint bij mij meestal met een gevoel en een vaag beeld van een bepaalde situatie. Dan volgen wat hoofdlijnen en een paar karaktereigenschappen van de hoofdpersoon. De rest vul ik in als ik ga schrijven.

 

Wat zijn, naast het schrijven;-) je hobby’s?

Mijn werk en het schrijven nemen de meeste tijd in beslag. Verder lees ik ook graag thrillers.

In het weekend vinden mijn vriend en ik het leuk om te barbecueën, het hele jaar door, ook als het vriest en er een pak sneeuw ligt. Dan bereiden we de complete maaltijd, soms inclusief toetje, op de barbecue.


Mijn vriend houdt van varen en we houden van kamperen. We hebben een sloep die we sinds corona veel in Nederland gebruiken. Niet meer door Europa rondtrekken met de caravan, maar lekker door Friesland en de omgeving van Giethoorn varen, slapen op de camping en daar eten klaarmaken op de barbecue. Een welkome afwisseling op ons leven in de stad.

 

Heb je een boek waarvan je vindt dat iedereen dat eens zou moeten lezen? Nee, niet die van jezelf:-)

Iedereen moet vooral lezen wat hem of haar aanspreekt, niet iets dat wordt opgelegd. Ik was vroeger een boekenwurm, maar moest me desondanks door de verplichte leeslijsten van school heen worstelen. Ik ben blij dat mijn moeder me als kind aanzette tot lezen en ik voor die verplichte boeken op school al had ontdekt hoe leuk lezen kan zijn. Het is zo’n heerlijke vorm van ontspanning en het verruimt je blik.


Welk boek las je onlangs en wat vond je er van?

De kliniek van Crime Compagnie-collega Martine Kamphuis heb ik net uit. Dat boek geeft een erg interessant inkijkje in een tbs-kliniek. Ik houd van verhalen die zich afspelen in een besloten omgeving, in een andere dynamiek en met andere regels dan in de ‘gewone’ wereld.


Stel je boek ‘In de knel’ wordt verfilmd, welke Nederlandse acteurs / actrices moeten dan zeker in de cast zitten en aan wie geef je welke rol?

Toen hoofdpersoon Noor ontstond, had ik actrice Noortje Herlaar in gedachten, in haar rol in De twaalf van Oldenheim. Zij zou dus de perfecte actrice zijn. Voor Timur, een van de wat minder betrouwbare types in het verhaal, zag ik schrijver Özcan Akyol voor me. Maar zijn stem past helemaal niet bij dat personage, dus voor die rol moeten we toch echt iemand anders vinden ;)

Kort maar krachtig

 

Verliefd, verloofd, getrouwd?

Verliefd


Hond of kat?

Hond

Hartig of zoet?

Hartig

Platteland of stad?

Platteland

Wandelen of varen?

Wandelen

Presentatrice of kleuterjuf?

Presentatrice

Camper of tent?

Camper

Nederland of buitenland?

Buitenland

Bioscoop of museum?

Bioscoop

Denker of doener?

Doener

Wil je op bovenstaande stellingen nog een toelichting geven?


Al veertien jaar woon ik samen met mijn vriend.
Ik woon midden in de stad, maar zou heel graag op het platteland willen wonen.

Ik heb er jaren van gedroomd om presentatrice te worden. Daarom ben ik journalistiek gaan studeren met specialisatie radio en tv. Uiteindelijk is mijn carrière een andere kant op gegaan, maar ik vind het nog steeds leuk om voor de camera te staan. Vandaar dat ik ook af en toe vlogjes maak rondom het schrijven.
En misschien vraag je je af waarom ik wandelen boven varen verkies, terwijl varen juist een hobby is. Varen is leuker, maar wandelen is onmisbaar om de nodige calorieën te verbranden, aangezien ik geen fanatiek sporter ben ;)



Wanneer jij de interviewer zou zijn welke vraag zou je dan zeker gesteld hebben?
Ben je al met een volgend boek bezig?

En wat is je antwoord op deze vraag?
Ik ben nog niet aan het schrijven, maar er broeit al wel een verhaal. Iets met veel water, boten en eilandjes met een enkel huisje erop die ik tegenkwam tijdens het varen in onze vakantie in Friesland.

Heleen, superfijn dat je mee wilde werken aan het interview voor Boekinkt, dank daarvoor! Ik hoop dat het verhaal dat nu in je gedachten aan het broeien is niet lang meer nodig heeft zodat deze de weg naar het papier kan vinden! Met het schrijven van je nieuwe verhaal wens ik je veel plezier, inspiratie en succes!

Jacqueline

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...