dinsdag 11 april 2023

Blogtour van Voor niets gaat de zon op – Sander Blom

 


Yorick is journalist en mede-eigenaar van het lokale nieuwsplatform Oldambt. Het lokale nieuws is goed voor heel veel views maar eigenlijk is Yorick op zoek naar wat meer uitdaging: wat dieper journalistiek onderzoek doen.

Wanneer hij op een middag een doos met lugubere inhoud voor zijn voordeur vindt, wordt zijn leven behoorlijk opgeschud. Wie heeft hem dit toegestuurd, en heeft dit misschien te maken met een kritisch artikel over een groot zonnepark dat hij recent plaatste? Wanneer hij ook nog een geheimzinnig bericht krijgt van iemand die zegt meer informatie te hebben rondom het zonnepark, kan Yorick het niet laten om eigenhandig wat speurwerk te verrichten. Dit tot groot ongenoegen van zijn vriendin Lisa. Terwijl zijn relatie steeds meer onder druk komt te staan en ook zijn co-partner van het nieuwsplatform bedenkingen heeft bij Yoricks onderzoek, raakt hij steeds meer betrokken bij schimmige zaken.

 

Misdaad en intriges in de Groningse polder! Sander Blom heeft met dit eerste deel in een nieuwe serie rondom de Oldambt onderzoeken een geweldige start gemaakt. Het onderwerp is ontzettend actueel: het draait namelijk allemaal rondom een groot zonnecellen-park. Poeh, die energietransitie brengt wat te weeg! Maar het draait niet alleen om die energietransitie, ook krijgen we te maken met een moord én corruptie. Genoeg elementen voor een interessant verhaal. En het zat ook nog eens allemaal goed in elkaar, vond ik.

 

De toon is meteen gezet wanneer er een luguber pakketje wordt bezorgd bij journalist Yorick. Direct zijn er twee mysteries die verband met elkaar zouden kunnen hebben. Maar Sander Blom weet een heel boek lang goed in het midden te laten óf er een verband is of niet. Het verhaal wordt op chronologische wijze verteld en je wordt op een realistische manier meegenomen in het speurwerk. Nergens had ik het gevoel dat iets niet zou kunnen, behalve misschien even aan het eind waar ik bij het oplossen van één van de mysteries even een anticlimax voelde. Maar in verband met spoilers kan ik daar verder niets over loslaten.

Wel komt alles aan het eind mooi samen, er blijven geen eindjes open.

Het boek voelt nog realistischer door de toevoeging van het laatste hoofdstuk. Arme Yorick, maar begrijpen deed ik zijn vriendin wel.

 De personages zijn interessant en worden voldoende uitgewerkt. Misschien dat zijn collega’s van het nieuwsplatform in de volgende delen nog wat meer uitwerking zouden mogen krijgen, maar nodig voor de verhaallijn is het niet. Yorick is een tikje eigenwijs maar sympathiek figuur waar ik me prima in kon verplaatsen. De schrijfstijl van Sander Blom is prettig en vlot. Nu is het boek met 202 pagina’s niet al te dik, maar door de manier van schrijven vloog ik ook door het boek heen.

 Voor mij was dit de eerste kennismaking met auteur Sander Blom. Hij heeft echter al een paar non-fictieboeken en ook twee thrillers op zijn naam staan. Leuk detail is dat rechercheur Daniël Huizinga uit dit boek ook een personage is uit één van de eerdere thrillers.

 Ik heb genoten van deze Hollandse whodunit en kijk al uit naar nieuwe delen van deze serie. Vooral benieuwd wat voor misdaden we nog op het spoor gaan krijgen op het Groningse platteland.

 4 inktpotjes


 Jolanda

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...