woensdag 12 april 2023

De aanstelling – Tina van Dijk

 


1912. Kaatje weet na de dood van haar vader niet meer hoe het nu verder moet. De huisbaas dreigt haar uit huis te zetten en ze verdient in haar ééntje lang niet genoeg om rond te komen. Wanneer ze van haar beste vriendin verneemt dat ze op het landgoed Rosenthal een kindermeisje zoeken, vertrekt ze daar op goed geluk naartoe. Kaatje krijgt de baan maar valt ook als een blok voor de baron.

 2023. Psychologe Daphne Rosenthal is nodig aan vakantie toe. Ze houdt van haar werk als psychologe in een jeugdkliniek, maar heeft ook een geheime relatie met haar baas. Deze houdt haar aan het lijntje maar het lukt Daphne maar niet om van hem los te komen. Om wat afstand te nemen, vertrekt ze naar het landgoed van haar familie, Landgoed Rosenthal. Wanneer ze daar is, doet ze een ontdekking die met het verleden van het landgoed en haar familie te maken heeft. Maar niet iedereen is er blij mee dat bepaalde zaken boven water komen.

 ‘De aanstelling’ is het eerste deel in de serie ‘Het geheim van Landgoed Rosenthal’, en introduceert de personages en de omgeving waar het zich afspeelt. Het verhaal wordt verteld vanuit twee verschillende tijden: het nu waarin Daphne haar leven heeft, haar strubbels met de liefde en waarin ze dingen over haar familie ontdekt; daarnaast het verleden waarin het verhaal verteld wordt van kindermeisje Kaatje.

Wat heel leuk is dat die twee verschillende verhaallijnen parallel aan elkaar verteld worden. Kaatje en Daphne beleven overeenkomstige dingen, hebben beide een onmogelijke liefdesrelatie, slapen in dezelfde kamer op het landgoed, etc. Hierdoor is de verbintenis tussen de twee jonge vrouwen meteen duidelijk voelbaar.

 Wat wel heel duidelijk wordt in het boek is dat het echt een eerste deel is. Het verhaal is na dit boek nog lang niet klaar. Daardoor gebeurde er het grootste deel van het boek nog niet zo veel. Wel leren we de twee jonge vrouwen al goed kennen. Daar waar de jonge Kaatje afkomstig is van de armere laag van de bevolking, komt Daphne uit een gegoede familie en heeft een goede opleiding gevolgd. Ik kon me daarom wel wat beter in de nog naïeve Kaatje verplaatsen wat betreft haar keuzes dan in die van Daphne. Maar goed, de liefde blijft een ondoorgrondelijk iets, waardoor het ook niet altijd te begrijpen valt waarom mensen bepaalde keuzes maken.

 Tina van Dijk heeft een erg prettige schrijfstijl waardoor ik echt door het boek heenvloog. Binnen een paar uurtjes had ik het uit. Wel hoop ik dat er in een volgend deel meteen wat meer geheimen naar boven zullen komen, want nu gebeurde dat eigenlijk pas aan het einde van het boek. Hierdoor bleef ik op mijn honger zitten, en dit gaf een onbevredigend gevoel. Je moet echt de volgende delen gaan lezen om een compleet verhaal te gaan krijgen.

 Ik ben nu dus wel erg benieuwd hoe het Daphne en Kaatje verder zal vergaan, en of ze sterker blijken te zijn en hun onmogelijke liefdes aan de kant durven te zetten.

 3 inktpotjes voor dit eerste deel.

 Jolanda

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...