woensdag 19 april 2023

De blik van Medusa van Natalie Haynes

 


Natalie Haynes geeft in haar boek De blik van Medusa een vrouwelijke kijk op de alom bekende Griekse mythe van Medusa, het monster met de dodelijke ogen, en al meteen in haar proloog geeft ze de lezer een totaal andere kijk op de gebeurtenissen die gaan komen...

 

‘Dit specifieke monster wordt aangerand, misbruikt, geschonden. Toch is, zoals het verhaal altijd wordt verteld, zij degene die je moet vrezen. Is zij het monster.

Dat valt te bezien.’

 

Dit boek behandelt het leven van Medusa vanaf het tijdstip nog ruim voor haar geboorte tot en met het allerlaatste bittere einde.

De twee Gorgonen zusters Sthenno en Euryale ontfermen zich over de sterfelijke Medusa als deze als vondeling bij hen wordt achtergelaten. Deze Gorgonen monsters zijn gevreesd om hun kracht en uiterlijk en wonen teruggetrokken in een grot, aan de rand van de zee. Ze waken continu over de mooie opgroeiende Medusa en ze zijn gelukkig met elkaar. Maar helaas, ze kunnen Medusa niet behoeden voor de rampspoed die haar deelgenoot zal worden, een verkrachting door Poseidon de heerser van de zee. En alsof dat allemaal nog niet erg genoeg was wordt ze buiten haar schuld om ook nog eens het mikpunt van de toorn van Athene, dochter van oppergod Zeus, en getroffen door haar alles verzengende wraak.

Er zijn veel bekende mythen die innig verweven zijn met het leven en het verhaal van Medusa, maar de bekendste zijn wel die van Athene en Perseus. De opstelling van dit boek is dan ook op zo’n manier dat deze verschillende mythen en personages in korte hoofdstukken langzaam met elkaar worden verweven en tezamen toewerken naar een dramatisch einde.

Voor mij zijn de Griekse mythen geen onbekenden, al ken ik ze lang niet allemaal even goed en ik ken ook zeker niet elk klein detail. De kijk van Natalie op de mythe van Medusa is verfrissend en vanuit een vrouwelijk standpunt, en wordt af en toe afgewisseld met haar eigen commentaar op de gebeurtenissen. Dit geeft een extra speelse kijk op het verhaal en de personages. Haar manier van schrijven is verder vlot en boeiend en ze rijgt de verschillende verhalen aaneen tot één gemakkelijk leesbaar geheel. Beeldende omschrijvingen van situaties en settingen worden afgewisseld met levendige dialogen en maken dat de mythische personages voor het oog van de lezer tot leven komen.

Geen droge opsomming van mythologische feiten dus, maar een boeiend verhaal dat weliswaar niet nieuw voor mij was, maar wel een uitermate plezierige beleving van een vertrouwd avontuur.

Natalie heeft meerdere boeken geschreven over verschillende Griekse mythen, en twee daarvan zijn ook uitgebracht in een Nederlandse vertaling. Dat zijn deze Blik van Medusa alsmede het daarvoor al eerder uitgebrachte De kruik van Pandora. Deze laatste heeft nu uiteraard mijn belangstelling getrokken want na het lezen van De blik van Medusa ben ik nog lang niet klaar met deze mythen. En misschien zelfs wel des te leuker omdat ik de mythe van Pandora nog niet in detail ken!

De blik van Medusa had trouwens nog wel een volstrekt onverwachte verrassing op het einde voor mij. Één die ik direct heb gegoogled want ik kon mij er niets van herinneren… maar volgens mij is het Natalies’ eigen interpretatie van de mythe van Medusa en ik moet zeggen dat ik het een erg mooi, passend en aangrijpend einde vond. Helaas, maar ik kan hier er verder niets meer over vertellen.

Als lezer moet je je gewoon mee laten voeren door de magie, het zelf beleven, helemaal tot het einde aan toe!   

 

Ik geef het 4 Inktpotjes!

Karin K.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...