dinsdag 31 mei 2022

De boekenkast van Bieke Vanlaeken

 


Bieke Vanlaeken (1989) is leerkracht Nederlands en godsdienst.

Deze creatieve duizendpoot acteert, regisseert, zingt en schrijft.​​ In 2019 publiceerde Bieke haar eerste jeugdboek 'Helena'.

Ondertussen is ook The Nerd Academy en de Zeven Zotgevallen - serie ontstaan die beiden zijn uitgegeven bij Phoenix Books.

Haar doel is om zoveel mogelijk kinderen en jongeren de liefde voor lezen en schrijven bij te brengen.

 

 

1. Heb je 1 of meerdere boekenkasten?

Ik heb een kleine boekenkast. Daarnaast heb ik heel veel prentenboeken en voorleesboeken, die in de kamer van mijn zoon staan. Niet alle boeken kunnen in mijn kast, dus voorlopig bewaar ik er ook nog in een doos. We zijn van plan om op korte termijn een mooie, grote boekenkast te kopen. Daar kijk ik wel naar uit.

 

 

2. Heb je een indeling in je kast? Bijvoorbeeld gerangschikt op alfabet, kleur, genre, dikte boek,..

Ik houd ervan om met kleur te spelen. Dat geeft meteen een fijn gevoel in de ruimte. Al merk ik, door ze zo te rangschikken, wel dat er heel veel donkere kaften zijn. Daar stond ik vroeger niet zo bij stil.

 

 

3. Welk soort boeken heb je het liefst in je boekenkast? Kies je voor hardcovers, gesigneerde exemplaren,... 

Als ik boeken koop, denk ik er nooit bij na of die hard- of softcovers zijn. Het gaat me om het boek zelf. Al vind ik hardcovers wel leuker om uit te lezen. Als het mogelijk is, ga ik uiteraard voor een gesigneerd exemplaar. Sommige mensen doen dit niet, omdat ze het boek dan minder snel kunnen doorverkopen of weggeven. Ik koop boeken echter met het idee dat ik ze wil houden én dan is een gesigneerd boek echt een meerwaarde.

 

 


4. Wat zijn je drie toppers uit je boekenkast die je nooit meer kwijt wil? 

Dan kies ik voor 'Abeltje en De A van Abeltje' van Annie M.G. Schmidt. Dat was het allereerste boek dat ik koos op een kleine, lokale boekenbeurs. Het eerste boek dat mijn ouders voor me kochten. Anders ontleenden we altijd boeken in de bibliotheek. 

 

Daarnaast kies ik voor de hoorspelen van het Geluidshuis. Die vind ik fantastisch. Als we op reis gaan, spelen we ze allemaal af.

 

Tenslotte ga ik voor één van de recentere boeken: 'De meeste mensen deugen' van Rutger Bregman. 

 

Dat was echt een eye-opener voor mij. Ik probeer altijd positief in het leven te staan en het goede in de mensen te zien. Veel mensen noemen me daarom naïef. Bij het lezen van dit boek voelde ik me toch gesterkt in mijn idee. Superinteressant boek, dat ik aan iedereen zou aanraden.

 

 

5. Noem drie ongelezen boeken uit je kast en geef de reden waarom je ze nog steeds niet gelezen hebt. 

De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld, Ik ben er niet van Lize Spit en Cargo van Johan Deseyn. Drie boeken die ik graag wil lezen, maar waarvoor ik ruimte in mijn hoofd nodig heb. Tijdens het schooljaar maak ik tijd om veel jeugdboeken te lezen. Enerzijds omdat ik ze kan gebruiken voor mijn lessen, anderzijds omdat jeugdboeken minder concentratie vragen. Ik lees heel graag jeugdboeken, dus ik vind het wel fijn om er zoveel mogelijk te lezen. Ik hoop tijdens deze zomervakantie de tijd en rust te vinden om deze drie boeken te lezen, want ik kijk er wel naar uit.

 

 

6. Hou je al je boeken bij of maak je graag ruimte en hoe doe je dat?

Ik houd al mijn boeken bij. Met als enige probleem dat ze nu dus niet meer in de kleine boekenkast passen. Mijn vriend en ik zijn allebei lezers, dus we hopen om nu echt een mooie boekenkast aan te schaffen, waar we trots op kunnen zijn. Ik wil ook geen boeken wegdoen, in het idee dat mijn kinderen er misschien ook nog van kunnen genieten. Ik hoop om het leesvirus aan hen door te geven.

 

 

7. Welk boek staat nog op je verlanglijstje om je boekenkast /en mooi mee aan te vullen? 

Georges en Rita van Leen Dendievel. Ik twijfelde al enkele keren om het boek aan te kopen. Het is een thema dat me boeit, maar ik twijfel soms omdat ik bang ben dat ik het te confronterend zal vinden. Toch blijft mijn oog erop vallen als ik in de boekhandel kom, dus de kans is groot dat ik hem koop. Ik heb dat vaak met boeken, dat ik me laat tegenhouden omdat een boek te confronterend zou zijn. Soms ga ik dat uit de weg, terwijl ik weet dat ik er zoveel deugd van zou hebben om het wel te lezen. 

 

 

8. Wie zijn boekenkast wil jij nog graag zien? 

De boekenkast van Marc de Bel wil ik graag eens ontdekken! Hij weet zo ontzettend veel, over zoveel verschillende onderwerpen. Als jeugdauteur is hij echt een voorbeeld voor me. 

 

 

9. Heb jij naast je gewone boekenkast ook nog een e-reader? 

Nee, ik houd van de papieren versie. Ik weet dat veel mensen e-readers handig vinden, maar voor mij is de charme van een boek dan echt weg. Ik neem met graagte een extra zware koffer mee op reis. Voor boeken heb ik dat echt wel over. Ik moet ze kunnen ruiken, moet kunnen bladeren en niet swipen. We zitten al genoeg voor schermen.

 

 


10. Hoe ziet de boekenkast van de toekomst eruit?

Ik hoop dat die niet zoveel zal veranderen én zeker dat hij niet zal verdwijnen. Soms ben ik daar wel bang voor. In deze wereld waarin alles snel snel snel moet gaan, moet je echt de tijd leren nemen om te lezen. Dat merk ik zelf ook. Soms voel ik me schuldig als ik aan het lezen ben. Er moet immers nog zoveel gebeuren. Maar daaraan mag je je niet laten vangen. Lezen is zo belangrijk, op zoveel verschillende vlakken. Ik hoop dus vooral dat mensen er in de toekomst tijd voor blijven maken én dat boekenkasten gewoon zullen blijven zoals ze nu zijn.

 


Inhoud The Nerd Academy

 

Kathinka Bicho is slim. Té slim, wordt wel eens gezegd. Op haar zevende had ze al meer opgeslagen in haar hersenen dan haar oudste broer Kevin, die op dat moment negentien was. Op school verveelt ze zich dan ook steendood. Maar dan krijgt Kathinka een brief in de bus. Haar Win For Life. Een toelating tot ‘The Nerd Academy’. De school voor de allerslimsten. Kathinka springt een gat in de lucht. Maar wat doet ze met Einstein, haar geliefde kat? Moet ze die nu alleen thuis achterlaten? Aan ‘The Nerd Academy’ ontdekt ze al snel dat iedere school zo haar geheimpjes heeft. Wie is #prisjepret? Waarom maakt Jeanne Paysan haar het leven zo moeilijk? En wat staat er precies in het ‘Boek der Schande’?

 

Quote uit het boek

 

The Nerd Academy’ is een boek over pesten, verliefd worden en jezelf durven zijn. Het laat zien hoe discriminatie werkt en hoe onzekerheid zorgt voor rare situaties. Dit verhaal laat ook zien dat niemand perfect is en we allemaal wel eens fouten maken.

 

 

Dank je wel Bieke om je leuke boekenkast met ons te delen

 

Fany

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...