vrijdag 6 mei 2022

Gewoon André van Bert Kuizenga

 


De cover:

De cover toont een mooie foto van André wat maakt dat in één oogopslag duidelijk is wie de hoofdpersoon van dit boek is.

Het verhaal:
André van Duin werd in 2022 75 jaar en ter ere hiervan schreef televisiepresentator en tevens vriend Bert Kuizenga deze biografie. Zelf zag André hier het nut niet helemaal van in, want wie zit er nu op een boek over mij te wachten… Het siert hem en het past bij het beeld dat ik van deze bijzondere man heb.

Uiteindelijk wordt het een boek geschreven met en over André. Kuizenga kent André uit de tijd van de revue en dat alleen levert al een aantal mooie herinneringen op. André van Duin die in 1964 met zijn bandparodie mee deed aan het programma Nieuwe Oogst wist zich via het schnabbelcircuit op te werken tot de grote artiest die hij nu is. Hij werkte samen met Frans van Dusschoten, Joke Bruijs, Corry van Gorp, Ron Brandsteder en Simone Kleinsma. Met Ferry de Groot maakte hij de Dik voor Mekaar Show en ik denk dat iedereen wel eens een aflevering van de hilarische Animal Crackers heeft gezien. Nadat André van Duin geen revue meer wilde spelen deed hij mee aan de grote succesvolle toneelproductie The Sunshine Boys en hierna volgde zijn rol in de grote televisieproductie Hendrik Groen en werd hij presentator van het succesvolle televisieprogramma Heel Holland Bakt.

Het blijkt dan ook geen enkel probleem te zijn om collega’s te vinden die wat over hun band met André van Duin willen vertellen en wat opvalt in al deze verhalen is de liefde en warmte waarmee dit door iedereen wordt gedaan. Grote namen als Joop van den Ende, Ron Brandsteder, Simone Kleinsma en Joke Bruijs vertellen stuk voor stuk eigenlijk allemaal hetzelfde. De grote loyaliteit, de warmte, de bescheidenheid. Zijn onvoorwaardelijke liefde voor Martin die na zijn overlijden een grote leegte heeft achtergelaten.

Mijn leeservaring:
Het boek is in fijne korte hoofdstukken geschreven en de schrijfstijl is zeer toegankelijk. De verhalen komen in grote lijnen overeen. Dat maakt het lezen soms wat saai, want hoewel door verschillende personen geschreven, lees je vaak hetzelfde. Wat ik zelf een beetje storend vind is de rol die Bert Kuizenga zichzelf heeft toebedeeld. Ik vind persoonlijk dat je jezelf als auteur van een biografie niet op de voorgrond moet zetten en dat doet Kuizenga in dit boek te vaak. Jammer! Al met al heb ik dit boek toch met plezier gelezen.
Gewoon André van Bert Kuizenga krijgt van mij 3 Inktpotjes.

Hilona

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...