maandag 30 mei 2022

Joy van Jules Hoenderop

 


 


Joy is een fascinerende psychologische roman over de grote thema's van het leven.

 

De cover met de trap is de perfecte symbolische voorstelling van de weg die de karakters wacht in deze sensitieve roman.

 

Dit debuut gaat over zelfontwikkeling, spiritualiteit en liefde in al zijn facetten.

 

Het echtpaar Frank en Susan gaat Noord- Italië verkennen. Tijdens een persoonlijke fotosessie in een verlaten villa ontmoeten ze enkele bijzondere mensen. De groep roept vragen maar ook nieuwsgierigheid op bij Susan en Frank.

 

Nadat ze de uitnodiging van twee van hen aanvaard hebben ervaren ze een heftige tijd in Venetië. Na een ingrijpende belevenis bij Alessandro en Angelina komt alles wat de nuchtere architect Frank ooit geloofde ineens op losse schroeven te staan. Susan wou hem allang meenemen in de spirituele wereld maar hij wou feiten en bewijzen. In het verleden zorgde dit bij het koppel vaak voor wrijving en teleurstelling.

 

Wanneer ze na hun bezoek in Italië terug naar huis gaan wordt alles anders. Als jaren later hun dochter geboren wordt, is er weer een puzzelstukje meer om te leggen. Uiteindelijk wordt duidelijk of hun band onverbreekbaar is en wat de zin van het leven en de dood is.

 

Jules Hoenderop heeft een mooi debuut geschreven met prachtige zinnen en gedurfde spirituele thema’s. Als er een kernwoord is om deze psychologische roman samen te vatten dan is dat evolutie.

Joy gaat immers over hoe ver liefde kan reiken en het maakt een onzichtbare wereld zichtbaar door te tonen hoe de relatie, karakters en situaties zich steeds verder en dieper ontwikkelen.

 

Hoewel sommige stukken soms wat stroef overkomen en het verhaal vertragen vind ik dat dit debuut in het algemeen boeiend, vooruitstrevend en anders is.

 

Ik vind het gedurfd om te debuteren met een roman met een spirituele lading en dan dit resultaat neer te zetten. Joy raakt me immers door de inhoud en prachtige schrijfstijl. Naast gevoelige thema's is het boek aangevuld met feiten. De auteur denkt in beelden waardoor ik de locaties voor mij zie. Door de intieme manier van schrijven komen de connecties tussen de personages en kwetsbare momenten nog meer binnen.

 

Iets meer balans had dit debuut echt top gemaakt maar wat is dit een knappe psychologische roman over je bestemming in en buiten deze wereld.

 

 

4 Inktpotjes

Fany

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...