maandag 9 mei 2022

De laatste zeppelin van Filip Bastien

 


De laatste zeppelin is een knettergek oorlogsavontuur uniek in zijn soort.

 

Om maar meteen met de deur in huis te vallen. De laatste Zeppelin is geen gewoon boek.  De opvallende  en gewaagde cover maakt dit in een oogopslag duidelijk. Als lezer moet je je durven laten meenemen in deze bizarre tocht vol verbeelding.

 

Wanneer je met een open geest deze hilarische vertelling ondergaat kom je terecht in het Filip Bastien -universum. Wie net als ik genoten heeft van de tv- serie Allo Allo gaat zich met plezier laten meeslepen door 'De laatste zeppelin'.

 Vergelijken doe ik normaal niet maar om de sfeer van dit boek te kaderen is deze tv-serie het beste voorbeeld.

 De laatste zeppelin durft immers net als Allo Allo ook een schrijnende tijd met een vette knipoog weergeven.

 

Wanneer in 1943 in het bezette Eeklo een Duitse sergeant zonder hoofd gevonden wordt is dit de start van een klopjacht op de daders. Bloedsporen wijzen naar de filmzaal Luxor die eigendom is van de Vlaamse André Bastien . Deze plek is ook het decor waar de Duitse luitenant Blutwurst en zijn ondergeschikten regelmatig een film meepikken.

 Zijn de  twee broers André en Marcel Bastien verantwoordelijk voor de dood langs de spoorweg zoals Blutwurst denkt ? Als dit zo is hoe blijven ze dan uit handen van de vijand ? Wat heeft de bioscoop uitbater André en zijn familie te maken met een zeppelin ?

 

 Misschien nog belangrijker om te weten is of  er iemand in opstand komt tegen de onderdrukkers ,wat er nu eigenlijk echt gebeurd is met Hitler en waar in hemelsnaam het hoofd van de sergeant is?  

Ontdek de antwoorden van deze rare vragen in dit kierewiete maar vermakelijke boek.

 De laatste zeppelin is een krankzinnig verhaal met 'over the top' scènes .

 Filip Bastien heeft André vormgegeven vanuit zijn vaders perspectief en ook andere familieleden kregen hun plekje in dit verhaal.

 

Deze karikaturale oorlogsroman  is een geschifte maar ook enige kijk op de Tweede Wereldoorlog.

 

 Dit is geen triest boek en ja het is heel apart en  je valt ervoor of je haat het.

 Misschien dat sommige stukken zelfs voor mij te plastisch waren maar wat heb ik gelachen met de knotsgekke benamingen van de Duitsers, de dolkomische situaties en het streepje kritiek dat de auteur verpakt in zijn eigenwijze boek met zwarte humor.

 Zet je schrap voor een absurdistische reis in het fictieve Eeklo van 1943. Verwacht niets ,laat de rollercoaster beginnen en geniet van dit waanzinnig stukje vertier.

 Ik weet niet meer wie dit ooit zei maar is lachen niet het beste medicijn in goede en in kwade dagen?

 Wat je ook over dit boek denkt:" De ideeën zijn origineel , de schrijfstijl is vlot en het is heerlijk Vlaams amusement .

 

3.5 vette inktpotjes

4 is te maar eigenlijk zou ik 3,75 moeten kunnen geven…

 

Fany

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...