woensdag 16 maart 2016

Jonge jury nominaties bekend

GENOMINEERDEN PRIJS VAN DE JONGE JURY 2016 EN GOUDEN LIJST 2016 BEKEND


Ruim 15.000 jongeren brengen
 hun stem uit op hun 
favoriete jeugdboek

Tijdens de Dag van de Jonge Jury wordt op woensdag 20 april 2016 in TivoliVredenburg in Utrecht in aanwezigheid van ruim 1.200 jongeren bekendgemaakt welk jeugdboek de Prijs van de Jonge Jury 2016 krijgt. Naast deze publieksprijs wordt ook de Gouden Lijst, de juryprijs voor het beste in 2015 verschenen jeugdboek, uitgereikt.

Prijs van de Jonge Jury
In het afgelopen schooljaar lazen duizenden jongeren in de leeftijd van twaalf tot zestien jaar jeugdboeken die vanaf september 2014 tot en met heel 2015 zijn verschenen. Tot 1 maart konden zij hun stem uitbrengen op hun favoriete boek. De stemmen zijn geteld en de vijf boeken met de meeste stemmen zijn genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury 2016.

De genomineerde jeugdboeken voor de Prijs van de Jonge Jury 2016*:

 #Selfie – Caja Cazemier (Ploegsma)
100 % Coco Paris – Niki Smit (De Fontein)
Lijfstraf – Elle van den Bogaart (Uitgeverij Holland)
Moord op school – Rom Molemaker (Uitgeverij Holland)
Shock – Mel Wallis de Vries (De Fontein)

Gouden Lijst
De Gouden Lijst is dé vakjuryprijs voor de beste jeugdboeken in de leeftijdscategorie van 12 tot 15 jaar. De Gouden Lijst wordt uitgereikt aan twee boeken: een in de categorie oorspronkelijk Nederlandstalig en een in de categorie vertaalde boeken. Daarnaast worden er drie Eervolle Vermeldingen toegekend.

De genomineerde boeken voor de Gouden Lijst 2016 oorspronkelijk Nederlandstalig*:
Grensgangers Aline Sax (Davidsfonds)
De hemel Bart Moeyaert (Querido)
Oliver Edward van de Vendel (Querido)

De genomineerde boeken voor de Gouden Lijst 2016 vertaalde boeken*:
De honden – Allan Stratton, vertaald door Annelies Jorna (Gottmer)
Naar de top – Dan Gemeinhart, vertaald door Tjalling Bos (Lemniscaat)

*Op alfabetische volgorde van boek.
De vakjury bestaat uit: Helma van Lierop, Toin Duijx, Evy van Raak, Ingrid Bon en Jos Walta.

De Dag van de Jonge Jury is een uniek eendaags literatuurfestival en de afsluiting van het Jonge Jury-seizoen. Op deze dag staan schrijvers en boeken voor jongeren van twaalf tot zestien jaar centraal. Naast optredens van auteurs en artiesten, kunnen de aanwezige jongeren op de Dag van de Jonge Jury workshops volgen, gesprekken voeren met hun favoriete schrijvers en hun boeken laten signeren.

Over de Jonge Jury
Tienduizenden scholieren in de leeftijd van 12 tot 16 jaar lezen voor de Jonge Jury tussen september en eind februari naar eigen keuze een aantal jeugdboeken uit het jaar ervoor en brengen een stem uit op hun favoriete titels. De vijf boeken met de meeste stemmen worden genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury. Het boek met de meeste stemmen wint.

Stichting Lezen en Passionate Bulkboek willen er samen met alle scholen voor voortgezet onderwijs, bibliotheken en boekhandels, voor zorgen dat jongeren met plezier lezen en ook een mening leren vormen over de boeken die ze lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...