vrijdag 4 maart 2016

Het kleine leven van Norbert Jones door Marloes Kemming

Norbert, 77 jaar oud, leidt met zijn vrouw Emma een rustig leven. De dagen verlopen hetzelfde met Emma die de baas over binnenhuis is en in de ochtenden wat rommelt met handdoeken stijven en stof afnemen waar geen stof is. Norberts domein is buiten en dan vooral de garage waar hij ruim negentienduizend voorwerpen verzameld heeft. Voor Norbert is elk voorwerp totaal uniek en een herinnering aan het verleden. Als hij van de arts te horen krijgt dat de dood dichterbij gekomen is, besluit hij zijn belangrijke voorwerpen te gaan verkopen.
Zijn voorwerpen brengen hem terug naar het verleden welk hij nu een plekje moet gaan geven.
Hij kan maar slecht afstand nemen en men mag zijn voorwerp enkel hebben als je een verhaal met Norbert deelt. De eerste klant die komt probeert hij in gedachten weg te jagen of een reden te verzinnen waarom zij de platen niet zou mogen hebben. Maar wil hij zijn voorwerpen over een aantal maanden na zijn dood naar de container laten verhuizen? Dat is zijn grote schrikbeeld.


Mannen van zevenenzeventig huilden niet. Zeker niet om zoiets onbenulligs en onontkomelijks als de dood.

Het verhaal van Norbert pakt je in. Je voelt vertederende gevoelens bij het lezen van het leven van deze man. Alsof het je oude buurman bij je in de straat is zie je hem voor je tussen al zijn voorwerpen rondstruinen. Vele keren "Aah gossie" schieten door je hoofd. Ik ben ontroerd als de jongen van de krant uiteindelijk ontdekt wat alle nostalgie werkelijk inhoudt. Tussen het dagelijks leven van Norbert gaat hij in gedachten terug naar toen hij jong was en zijn zusje Beth er nog was en uiteindelijk op een dag verdween.

Marloes Kemming won met het manuscript voor dit boek in 2015 de Coffee Company Award. De prijs die het jaar daarvoor werd gewonnen door Olga Hoekstra. De schrijfster heeft een zeer prettig leesbare en toegankelijke schrijfstijl.
Hoe ze de persoon van Norbert neerzet is wonderschoon.
En de quote achterop vanuit het juryrapport dat het indrukwekkend is hoe een jonge vrouw in de huid van een 77-jarige kan kruipen kan ik alleen maar beamen.
Maar ook hoe ze jou als lezer met haar verhaal laat meeleven met deze Norbert Jones. Een verhaal wat je hart raakt. Mooi gedaan Marloes Kemming!

Ze is opnieuw een mooie winnaar van deze Coffeecompany Award.
 

Nieuwsgierig? Bekijk het boek hier op Bol.com!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...