woensdag 9 maart 2016

Nachtblauw van Simone van der Vlugt


Het verhaal
Een meeslepende roman over de ontstaansgeschiedenis van Delfts blauw Na de dood van haar man wordt Catrijn huishoudster bij de familie Van Nulandt. Ze is er op haar plek en kan de vrouw des huizes ondersteunen tijdens haar schilderlessen. Catrijns verleden achtervolgt haar echter en ze moet op zoek naar een andere betrekking. Ze komt terecht bij Evert van Nulandt in zijn plateelfabriek in Delft, waar haar schildertalent op waarde wordt geschat. Er breken woelige tijden aan. Catrijn overleeft in 1654 de Delftse donderslag die de binnenstad in puin legt ternauwernood en daarna staat ze voor een levensbepalende keuze tussen haar hart en haar hoofd. Wacht ze op haar grote liefde, die voor jaren de zee op gaat, of kiest ze voor de man die haar zekerheid kan bieden? Simone van der Vlugt verweeft het meeslepende verhaal van Catrijn met een intrigerende periode uit de Nederlandse geschiedenis: de Gouden Eeuw, waarin handel, wetenschap en kunsten een enorme vlucht namen.

Cover
Geheel in lijn met de nieuwe stijl van de historische romans van Ambo Anthos. 
Ik hou heel erg van herkenbare stijlen. Staat ook mooi in de boekenkast.
De hoofdkleur is in dit geval, uiteraard, blauw.

Mijn mening
Dat ik pas sinds De lege stad de historische romans van Simone ben gaan lezen komt mij nu vreemd voor. Dat ik ze niet durfde te lezen kan ik me al helemaal niet meer voorstellen. Sterker nog: Nachtblauw heb ik in een paar uur uitgelezen. Ik moest doorlezen!

Nachtblauw is de derde historische roman die ik van Simone lees, na De lege stad en Rode sneeuw in december
Ik vind het mooi hoe ze tegen de achtergrond van, waargebeurde, geschiedenis en verzonnen verhaal verteld.

In dit boek gaat het om het ontstaan van het Delfts blauw. Het verhaal dat verteld wordt is interessant en je leeft echt mee, met name met Catrijn. Het doet er voor mij eigenlijk niet eens zo heel veel toe wat er waargebeurd is en wat verzonnen is. De waarheid is altijd op te zoeken. Het mooie aan dit boek is dat het gewoon een mooie roman is. Een liefdesverhaal.
Maar ook een verhaal van een sterke vrouw, zoals we vaak zien in de boeken van Simone.
Of het verhaal zich nou in het heden of het verleden zich afspeelt, de vrouwen moeten allemaal flinke tegenwind doorstaan. De manier waarop ze dat doen is inspirerend.

Catrijn gaat tegen de stroom in, omdat het goed is voor haar. Het enige goede voor haar. Daarvoor wordt ze ook beloond als ze een baan krijgt waar normaal alleen mannen voor in aanmerking komen. Maar daarvoor moet ze wel veel tegenslagen, tegenwerking en ellende overwinnen.

Ik moet bekennen dat ik nu alweer uitkijk naar een nieuwe historische roman van Simone van der Vlugt. Wie had dat ooit kunnen denken? Ik zeker niet!


5 sterren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...