zondag 27 maart 2016

Gij nu van Griet op de Beeck

De Auteur

Griet Op de Beeck is schrijver. Het heeft Griet Op de Beeck tijd gekost om de moed te verzamelen om te durven debuteren. Voor ze voltijds schrijver werd koos ze twee verschillende vluchtwegen. Ze was eerst een aantal jaren dramaturg in het theater (voor gezelschappen als Compagnie De Koe en Het Toneelhuis), en nadien maakte ze grote interviews, een aantal jaren voor HUMO, later voor De Morgen. Nu ze eindelijk is geworden wie ze eigenlijk altijd al was, wil ze nooit meer iets anders doen dan fictie schrijven. Ze debuteerde op 31 januari 2013 met Vele Hemels Boven De Zevende. Eind september 2014 verscheen Kom Hier Dat Ik U Kus, en in 2016 verscheen op 19 februari de derde titel; Gij Nu.
In hetzelfde jaar schrijft Griet Op de Beeck ook een toneeltekst voor Alexandra Broeder (Het Nationale Toneel in Amsterdam) en voor een project rond Die Sieben Tödsünden, een opera van Weill en Brecht voor het Delft Chamber Music Festival. Daarnaast werkt ze aan haar vierde boek. Elke zaterdag publiceert ze een column in de cult bijlage van De Morgen.
Bron: http://www.grietopdebeeck.be/

Het Verhaal
Vijftien heel verschillende mensen. Allemaal op een bepalend moment in hun leven, zo'n moment waarop de dingen ontploffen of imploderen, stilvallen of deblokkeren, kapotgaan of ten goede keren.
Gij nu gaat over wurgende eenzaamheid. Over vluchten en ontsnappen, wat geenszins hetzelfde is. Over verledens die je blijven achtervolgen, tot je beter leert te weten. Over de liefde die kan helpen, als je dat durft toe te laten. Over het verlangen om gezien te worden, de verschroeiende dwang om het goed te doen, de angst voor het geluk, vaak groter dan die voor het verdriet, de opmerkelijke veerkracht van wie weigert op te geven. En over de heftige wereld die het soms zelfs de dappersten onmogelijk maakt.
Griet Op de Beeck heeft geen roman geschreven, maar Gij nu is geenszins een verzameling per ongeluk bij elkaar geplaatste verhalen. Het is wel degelijk de bedoeling om bij het begin te beginnen en door te lezen tot het eind, om dan te ontdekken dat het boek meer is dan de droge optelsom van de afzonderlijke delen. Niet omdat er anekdotische verbanden zouden bestaan, maar omdat de schrijver probeert op deze manier iets te vertellen wat de lotgevallen van de vijftien individuen ver overstijgt.

De Omslag
Een foto van een schriel jongetje in boxershorts met een paar bokshandschoenen: een beeld van kwetsbaarheid en moeten vechten. Ik voel me er wat ongemakkelijk bij, waarschijnlijk door die kwetsbaarheid. Meestal doet een omslag me niet bijzonder veel, dus goed gekozen!

Wat ik ervan vond
Oké, ik wil even voorop stellen dat ik doorgaans niet zo snel 4 of 5 sterren geef – voordat ik die naam straks krijg. Ik heb het met een paar boeken gewoon zeer getroffen! Meestal kan er niet meer af dan een 3 bij mij. Gij Nu was (helaas, gelukkig) ook zo'n goed boek. Opgepikt bij de lezing van Griet op de Beeck in boekhandel Paagman (zie Juul's verslag) en in een dag uit gelezen. Was het zo goed? Ja, zo goed was het echt.
De verhalen in Gij Nu gaan over vijftien heel verschillende mensen en wat deze verhalen zo bijzonder,, grappig, schrijnend of ronduit hartverscheurend maakt, is de beslissing om (niet) te handelen. In de lezing van Griet drukte ze ons al op het hart om toch vooral voorbij de schaamte te gaan die ons tegenhoudt en te worden wie we nu eigenlijk zijn. Deze verhalen zou je kunnen zien als een handleiding met demonstraties van hoe mooi het leven kan zijn als je besluit te handelen – omdat zelfs wanneer het gevolg van je handelen niet prachtig is, je in ieder geval in beweging bent en lééft en (hopelijk) eindelijk de catharsis krijgt die je altijd al verdiende. Geluk dat al niet meer werd verwacht, telt dubbel.
Daarbij bevatten de verhalen juweeltjes zoals 'Foto's zijn leugens op 10 x 15, hoogstens ensceneringen van het leven zoals de fotograaf wilde dat het was'. Bam, gewoon ineens dat soort mooie zinnen. Die krijg je erbij cadeau.
Na het lezen was ik wel enigszins van de kaart, maar wauw, wat een boek. Ik zou het aan iedereen willen aanraden.

Omslag: 3 sterren
Plot: 4 sterren
Originaliteit: 5 sterren
Psychologie: 4 sterren
Leesplezier: 4 sterren
Schrijfstijl: 4 sterren


Conclusie: 4 sterren



Yfke Brandhout


Nieuwsgierig? Bekijk het boek hier op Bol.com!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...