dinsdag 29 maart 2016

Nodig van Joelle Charbonneau

Het verhaal

Noodzakelijk? Onontbeerlijk? Vereist? Essentieel? Geboden? Onmisbaar? Wat heb je nodig? Realiseer je wel... niets is voor niets... Er is een groot verschil tussen iets graag willen en iets echt nodig hebben... Er is een social medium, nieuw en hip, je kunt je erbij aansluiten. Je hoeft maar één vraag te beantwoorden: Wat heb je NODIG? Iedereen doet het. Dus waarom zou jij het niet doen? Eén voor één sluiten de tieners in Nottawa, Wisconsin, zich aan bij het nieuwste en hipste sociale medium, NODIG. Om toegang te krijgen moeten ze een op het oog eenvoudige vraag beantwoorden: wat heb je nodig? Een nieuwe iPhone? Een backstagekaartje voor een concert? In ruil voor een schijnbaar simpele taak, zal NODIG het verzoek inwilligen. Iedereen doet het. Dus waarom zou jij het niet doen? Kaylee Dunham weet wat ze nodig heeft - een nier voor haar zieke broer. Ze gelooft niet dat een sociaal netwerk zou kunnen helpen, maar ze heeft niks te verliezen.

Cover

Een meisjesgezicht, close-up. Rechts groot het woord nodig.
Niet een heel bijzondere cover. De titel neemt de meeste ruimte en aandacht in beslag. Ik zou hem niet zo heel snel oppakken in de winkel.

Mijn mening

Willen: een verlangen om iets te bezitten of te doen; een wens.
Nodig hebben: iets essentieeld wat vereist is, omdat je niet zonder kunt leven.

Wat heb jij nodig?

Nodig is een nieuw socialmediaplatform in de stad Nottawa in de VS. Je kan er alleen op uitnodiging lid van worden. En je moet iets vragen waarvan je denkt dat je het nodig hebt.
Veel van de tieners kiezen voor smartphones, laptops, geld enz. Maar er zijn er ook die wat extremere dingen durven te vragen: dat de honden van de buren stoppen met blaffen, een pistool, een nieuwe nier voor een broertje.
De tegenprestraties die de tieners moeten leveren worden ook steeds extremer, tot hoever zijn ze bereid te gaan? En wie zit er eigenlijk achter?

Tijdens het lezen moest ik de hele tijd denken aan de film The Wave die ik verplicht op de middelbare school heb moeten kijken. Ook in die film ging het erom om te kijken hoe ver de tieners bereid zijn te gaan voor hun eigen gewin. En net zoals in dit boek, blijkt dat behoorlijk ver te zijn.

Het onderwerp is verontrustend. Het gaat over beïnvloeding, erbij willen horen. Maar ook zie ik een waarschuwing voor de kracht van socialmedia. Goed beschouwd is het allemaal niet zo onschuldig als het lijkt. Want eenmaal op internet: voor altijd op internet.

Je beleeft het boek vanuit het perspectief van verschillende van de tieners. Je krijgt een inkijkje in hun gedachtengang en de redenen van hun "nodig". Door het vanuit de verschillende tieners te beschrijven krijg je nog beter een idee hoe groot de invloed kan zijn, en in dit geval is, van zo'n platform.

Het is een Young Adult, maar voor volwassenen zeker ook heel interessant om te lezen. Een aanrader wat mij betreft.

4 sterren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...