vrijdag 11 maart 2016

Maartje Wortel met Er moet iets gebeuren

Titel: Er Moet Iets Gebeuren
Auteur: Maartje Wortel
Uitgever: Das Mag Uitgevers
Pagina’s: 236
Gepubliceerd: November 2015

De auteur:
Maartje Wortel werd op 26 oktober 1982 geboren in Eemnes. Ze woont en werkt in Amsterdam. Haar broer heet Bas.
Bron: http://maartjewortel.nl/

Het verhaal:
In deze verhalenbundel speelt Maartje Wortel een ingenieus spel met haar lezers. Kleine gebeurtenissen hebben grote gevolgen, terwijl de grote gebeurtenissen haast ongemerkt naar de achtergrond verdwijnen. Haar verhalen zijn vervreemdend en volstrekt logisch tegelijk, chaotisch en geordend, grappig en hard. Net als het leven zelf eigenlijk.
Een echtpaar probeert op geheel eigen wijze een dode hond weer tot leven te wekken; de komst van twee nieuwe buurjongetjes ontregelt een heel gezin; en de schrijver vertelt ogenschijnlijk openhartig over een reis naar Istanbul waar ze verliefd wordt op een barmeisje, terwijl in Nederland haar vriendin op haar wacht. In Wortels kenmerkende eigenzinnige proza richt ze zich tot haar ex-geliefdes, haar huidige vriendin, haar redacteur en de lezer. Ze is genadeloos persoonlijk en laat zien dat de taal machteloos is in ons gevecht tegen de tijd, en toch ons enige wapen: 'Er zijn in het leven meerdere momenten waarvan je zegt dat je ze niet zult vergeten, maar zonder taal vergeet je ze op den duur toch.'
bron: De achterflap van Er Moet Iets Gebeuren

De omslag:
Een zwarte voorkant en rug. Op de voorkant vijf witte cirkels – met daarin de titel, naam van de auteur en het logo van de uitgever. Ontworpen door Studio Vruchtvlees. Niet alleen een mooie kaft, maar ook eentje die prettig aanvoelt doordat het geen gladde kaft is maar een beetje reliëf heeft.

Wat ik ervan vond:
In De Wereld Draait Door (een programma dat ik steevast wegzap, tenzij Adriaan van Dis of het boekverkoperspanel aanwezig is – of beide) waren de boekverkopers zo enthousiast over Er Moet Iets Gebeuren van Maartje Wortel dat ik er nieuwsgierig van werd: “Maartje Wortel's stijl is fijn, grappig, snel, kort, maf met momenten. Ze heeft een eigen signatuur.” Dat was genoeg om mij nieuwsgierig te maken.

Ik moet zeggen: Het boekverkoperspanel had gelijk en ik ben zeker niet teleurgesteld. De verhalen in Er Moet Iets Gebeuren zijn onvoorspelbaar, uniek, herkenbaar, kwetsbaar, grappig en genadeloos. Zoals mensen zelf. Deze kleine inkijkjes in ‘gewone’ levens laten het volstrekt logische van vreemde handelingen en keuzes zien. We kennen allemaal liefde, verlies, verdriet, verlangen, en misschien hebben we nooit ons overleden huisdier geïmiteerd of de kleding van onze partner te heet gewassen in de hoop dat er iets zou veranderen (nou ja, ik niet in elk geval), maar we begrijpen het wel.

Toen ik Er Moet Iets Gebeuren uit had, was mijn eerste gedachte dat het leek alsof Toon Tellegen en Joke van Leeuwen samen een prachtig schrijfkind gekregen hadden – al houd ik niet van vergelijkingen, zeker niet bij iemand wiens schrijfstijl zo op zichzelf staat dat ze zeker geen associaties met andere auteurs nodig heeft.
Als ik twee dingen mag aanraden – het eerste zou natuurlijk LEES DIT zijn. Het tweede: Lees één verhaal per keer en geniet daarvan (of je het nu mooi of verwarrend of wat dan ook vond) voor je door gaat, dat zijn deze verhalen zeker waard. En als het niet lukt, ook niet erg – dit boek opnieuw lezen is ook fijn!

Omslag: 5 sterren
Leesplezier: 4 sterren
Schrijfstijl: 5 sterren
Originaliteit: 5 sterren
Psychologie: 5 sterren

Conclusie: 5 sterren

Yfke Brandhout

Nieuwsgierig? Bekijk het boek hier op Bol.com!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...